U Francuskoj, tradicionalnoj zemlji romantike, na Valentinovo zaljubljeni mogu kušati kamenice u obliku srca, dok u Japanu u istoj prigodi imaju nešto drukčiju ponudu – kukce.

Srcolike kamenice djelo su uzgajivača tih školjaka na francuskoj sredozemnoj obali. Malenu količinu kamenica formira u obliku srca već deset godina, a one nalaze mjesto na jelovnicima vrhunskih restorana.

Sve je počelo kao ljubavni dar njegove supruge. “Jednoga dana mi je moja voljena donijela kamenicu u obliku srca. Bio sam vrlo dirnut poklonom – kamenicom koju je tako oblikovala priroda”, rekao je Christophe Guinaut za AFP.

To ga je potaknulo da pokuša uzgojiti srcolike kamenice. Isprobao je nekoliko tehnika prije nego što je usavršio pravu, a na koji mu način to uspijeva, ne želi otkriti.

No trud se isplatio. Elitni restorani žele da ih opskrbljuje srcolikim kamenicama, uključujući i slavni restoran Can Roca u Gironi, koji ima tri Michelinove zvjezdice i po pisanju britanskog tiska prije dvije godine proglašen je najboljim restoranom na svijetu.

“Prodajem ih za istu cijenu kao i druge kamenice, iako je s ovima triput više posla. Ne radim to zbog novca”, kaže Guinaut.

“Volim misliti da ljudi koji ih naručuju imaju onaj isti osjećaj koji je mene preplavio kad mi je supruga darovala srcoliku kamenicu”.

Istodobno, na drugoj strani svijeta, Reuters piše o nešto drukčijem ljubavnom jelovniku. U jednome tokijskom baru hrabri parovi i znatiželjni gurmani mogu naručiti jela i pića s insektima.

“Oni su hrskavi i odlično se sljubljuju s čokoladom”, kaže Sayumi Makino iz Duranbara, smještenog u središtu japanske prijestolnice.

Kušati se, primjerice, mogu karamelizirani crvi s bademima i indijskim oraščićima. Tu su i kokteli s brusnicama i vodenim kukcima.

Iako se kukci mogu pronaći u nekim regionalnim azijskim kuhinjama, u Japanu nisu često na jelovniku.

A zapravo su vrlo hranjivi. Bogati su esencijalnim masnim kiselinama, proteinima, vitaminima, vlaknima i mineralima.

Po podacima UN-ove Agencije za hranu i poljoprivredu (FAO) u svijetu oko dvije milijarde ljudi jede kukce, a za prehranu ih se koristi oko 1900 vrsta.

prigorski.hr/Hina

fah