kalnik

Učenici iz Koprivnice istraživali ljepote Kalnika i Križevaca

Predivan dan ispunjen ljepotom zajedničkoga druženja i uživanjem u prirodnim ljepotama proveli su srijedu, 9. svibnja 2018., učenici petih razreda Osnovne škole „Braća Radić“ Koprivnica u pratnji svojih razrednica i predmetnih učiteljica. Odlučili su bolje upoznati prigorski kraj te istražiti tajne ljepote Kalnika i Križevaca.

Prva postaja suncem okupane terenske nastave bio je kalnički kraj. Učenici su posjetili OŠ Kalnik gdje su saznali nešto više o samoj školi čiji je ukupan broj učenika jednak broju koprivničkih petaša. Ljubazno ih je ugostio kalnički načelnik, Mladen Kešer, koji je bio vodič u ovom dijelu terenske nastave.

Detaljno su proučili glavnu atrakciju uz samu školu – Biblijski vrt mira. Riječ je o instalaciji od 33 kipa izrađena od hrastova drva koji prikazuju likove iz Starog i Novog zavjeta. Saznali su tko su bili autori kipova i kojom su prigodom i kad oni nastali, a učenici su nakon toga uživali u zajedničkoj igri u predivnoj prirodi parka i škole.

Put je učenike odveo i do crkve sv. Brcka s freskama iz 14. i 16. stoljeća gdje je Mladen Kešer zainteresiranim učenicima ispričao kratku i zanimljivu priču o povijesti same crkve, kao i zanimljive anegdote iz života sveca po kojem crkva nosi ime.

Kalnička avantura završena je na najzanimljivijem dijelu – na utvrdi Stari grad Kalnik. Prisutne je oduševila monumentalnost ovoga zdanja s predivnim pogledom na raskošnu prirodu koje bi moglo ispričati brojne zanimljive i neobične legende te su mnogi iskoristili priliku za izradu odličnih fotografija. Ostali su ugodno iznenađeni mogućnostima istraživanja ovoga prigorskog bisera.

U drugom dijelu terenske nastave koprivnički petaši posjetili su grad sv. Marka Križevčanina, Križevce. Nakon kraćeg razgledavanja jezgre grada posjetili su Grkokatoličku katedralu Presvetog trojstva gdje je za učenike organizirano prigodno predavanje o povijesti i značaju crkve. Nakon toga su posjetili i crkvu sv. Križa u kojoj su učenici mogli saznati nešto više o povijesnom Krvavom saboru križevačkom 1397. na koji je kralj Žigmund Luksemburški na prijevaru doveo svoje neistomišljenike i ubio ih. Tu je povijesnu zgodu na zidovima ove najstarije križevačke crkve ovjekovječio poznati hrvatski slikar Oton Iveković.
Bogat dan završio je  istraživanjem centra Križevaca te su se učenici puni pozitivnih dojmova vratili u Koprivnicu.

kalnik3kalnik2kalnik1

Piše: Ines Vađunec

prigorski.hr

Provjerite i ovo

kvizorama1

Završen još jedna ciklus Kvizorame

Završio je još jedan ciklus popularnog srednjoškolskog kviza Kviozorame, koji je u petak održan u …

straza20

[FOTO] Križevačka djevojačka straža u božićnom izdanju

Križevačka djevojačka straža trebala je jutros nastupiti na središnjem križevačkom trgu u sklopu “Adventa u …