tolusic ministar

Tolušić: Svi upisani u ARKOD bez znanja vlasnika zemljišta ostaju bez poticaja

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ustvrdio je da će svi kod kojih su utvrđene nepravilnosti prigodom upisa u evidenciju korištenja poljoprivrednog zemljišta u sustavu ARKOD, odnosno oni koji su se upisali bez znanja vlasnika zemljišta biti ispisani iz tog sustava te neće dobiti poticaje za ovu godinu.

Obrađene su sve površine, odnosno svi oni koji su se prijavili u ARKOD temeljem izjava da su korisnici zemljišta bez znanja vlasnika, odnosno temeljem onih ‘izjava s dva svjedoka’. Utvrđeno je nekoliko slučajeva nepravilnosti i svi oni će biti izbrisani iz ARKODA i neće dobiti poticaje za aktualnu godinu, a primjereno ćemo ih kazniti da ne budu poticani ni i u idućim godinama. Oni koji su bili potpuno u redu, a to je velika većina, apsolutno ostaju u sustavu i sve funkcionira, izjavio je Tolušić prlikom obilaska tvornice Koka u Varaždinu.

Afera je otkrivena kada je nekoliko vlasnika u našoj emisiji “Plodovi zemlje” posvjedočilo da je bez njihova znanja zemlja u njihovu vlasništvu upisana u ARKOD, odnosno sustav kojim Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nadzire isplatu poljoprivrednih potpora.

Agencija za plaćanja je korištenje poljoprivrednog zemljišta bez prava na posjed omogućila uredbom koja je na snazi od svibnja prošle godine. Prema toj uredbi bilo tko u javnobilježničkom uredu može se prijaviti na tuđu parcelu bez znanja pravog vlasnika. U izjavi se nigdje ne traži pristanak vlasnika ili korisnika poljoprivrednog zemljišta, dovoljan je samo supotpis dvaju svjedoka.

Nakon što je to otkriveno Ministarstvo poljoprivrede izradilo je dopunu Pravilnika o evidenciji poljoprivrednog zemljišta, kojom je u Pravilnik dodana odredba prema kojoj pravo upisa ARKOD parcela, koje nisu u vlasništvu ili posjedu poljoprivrednika, ostvaruju poljoprivrednici koji prilože izjavu vlasnika uz dokaz o posjedu ili vlasništvu poljoprivrednog zemljišta, a što se dokazuje izvatkom iz zemljišnih knjiga ili posjedovnim listom.

prigorski.hr/Hina

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

Slavko Midzor/Pixsell

Božinović obećao policajcima do kraja godine nove cipele, jakne i ostale dijelove policijske odore

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u ponedjeljak na svečanosti obilježavanja početka školovanja trinaestog …

Ivica todoric

DORH izdao europski uhidbeni nalog za Ivicu Todorića

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu izvijestilo je kako je sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u …