Izjava dana
tolusic

Tolušić: Ima onih koji su napisali da će biti stočari, a stoku nisu vidjeli

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”, govoreći o zakonu o poljoprivrednom zemljištu, kako vjeruje da će on donijeti zaokret u raspolaganju te korištenju poljoprivrednog zemljišta.

Ovo je peti zakon o poljoprivrednom zemljištu uz nekoliko izmjena. Aktualnim zakonom koji je na snazi zadnjih pet godina dozvolili smo to da smo podijelili zemlju preko agencije velikima. Nemam problema s velikima ili malima. Ali moramo znati da su OPG-ovi nukleus razvoja poljoprivrede ili ostanka naših ljudi na selu, rekao je Tolušić.

Ovim zakonom fokus vraćamo na obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, rekao je ministar poljoprivrede i napominje da ima dosta onih koji zemlju nisu obrađivali kako treba i da ju nisu plaćali. Ima i onih koji su sa zemljom muljali, koji su je dali pod zakup pa smo ih otkrili. U gospodarskom programu su npr. napisali da će biti stočari, a stoku nisu vidjeli zadnjih 10 godina, dodaje Tolušić.

Državno poljoprivredno zemljište ili zemljište općenito nitko nije nadzirao kako treba. Tu su sve vlade pogriješile jer nisu vodile brigu o poljoprivrednom zemljištu na pravi način. O šumama i vodama vodili smo brigu, ali o državnom poljoprivrednom zemljištu nije bilo brige jer je očito tako nekome odgovoralo, rekao je Tolušić.

Ovaj zakon ima niz zaštitnih mehanizama. Pokušat ćemo spriječiti sve eventualne manipulacije kojih će sigurno biti barem u pokušaju. Vratili smo DORH u zakon koje nije bilo u mogućnosti utjecati na ovo zadnjih pet godina. To je fascinatno – govorimo o milijardama kuna, o strateškom interesu države da bi aktualnim zakonom izbacili DORH iz svega toga. Da ne bi netko slučajno kontrolirao, istaknuo je ministar poljoprivrede, piše hrt.hr.

Prema zakonu, nadležnost za nadzor poljoprivrednog državnog zemljišta prelazi u lokalnu samoupravu, na razinu općina i gradova. Poštujemo i vraćamo institut domicilnosti, izjavio je Tolušić.

fah

Provjerite i ovo

vrijeme7

Prognoza vremena za utorak

Prevladavat će oblačno. Mjestimice u gorju i Slavoniji slab snijeg, češći prema kraju dana, dok …

kalinovac10

Izvještajno-tematsku Konvenciju održala Općinska organizacija SDP-a Kalinovac

Večeras je održana je Izvještajna-tematska Konvencija Općinske organizacije SDP-a Kalinovac. Predsjednik SDP-a Kalinovac Tomislav Erdelec …