Izjava dana
Foto: G. Obran
Foto: G. Obran

[VIDEO/FOTO] TESTIRALI SMO // Električni Nissan Leaf, nova pridošlica voznog parka REA Sjever u Koprivnici

Regionalna energetska agencija Sjever predstavila je danas novu pridošlicu svog voznog parka, Nissan Leaf. Riječ je o električnom automobilu vrijednom više od 200 tisuća kuna, za koji se pri kupnji može ostvariti i poticaj od 25.000 kuna. No, REA Sjever ovo izuzetno moderno vozilo nabavila je kroz projekt EVcc (Electric vehicle competence and exeprience centre) i to uz sufinanciranje programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska.

rea nissan leaf (9) ivan šimić

– Infrastruktura je trenunto najveći problem. Prije nekoliko mjeseci smo kupili automobil i iako auto ima domet koji je pristojan za električne aute u svijetu, no unatoč tome nismo se odlučili na duža putovanja, npr. do Zadra – kazao je Ivan Šimić, ravnatelj REA-e i dodao kako je najudaljenije mjesto koje su posjetili Leafom mađarski Debrecen koji je udaljen oko 500 kilometara od Koprivnice.

EVcc je zajednički projekt Grada Koprivnice i Agencije u sklopu kojeg Agencija planira prikupiti dodatno znanje i iskustvo te stvoriti temelje za stvaranje hrvatskog centra kompetencija i iskustva za područje elektromobilnosti. Dodatno, Grad će građanima omogućiti punjenje električnih automobila postavljanjem punionica na infrastrukturu javne rasvjete (prve takve u Hrvatskoj).

Testna vožnja električnog automobila Nissan Leaf u organizaciji REA Sjever u Koprivnici

– Za ljude koji nemaju kuće, koji žive u zgradama nemaju kako puniti automobile kod kuće pa taj problem želimo adersirati u narednom razdoblju da im omogućimo iste usluge – kazao je ravnatelj REA-e i dodao kako će ovaj automobil biti jedini ovakve vrste u njihovom vlasništvu, međutim računaju da će svakako uštedjeti u narednom razdoblju jer je gorivo, struja, besplatno na gradskim punionicama.

Za kupnju automobila iz spomenutog projekta dobili su nešto manje od 120.000 kuna subvencije.

rea nissan leaf (10) zvonimir perko

– Ovaj automobil proizveden je ove godine te je prilagođen punionicama koje se nalaze u Europi. Ovaj model je snage 150kW, a ima mogućnost punjenja na izmjeničnu i istosmjernu struju. Na izmjeničnoj struji moguće ga je puniti do 6 kW, a punjenje traje oko šest sati, a na istosmjernoj ga je moguće puniti do 50kW te punjenje traje čak i ispod sat vremena – objasnio je Zvonimir Perko, energetski stručnjak REA Sjever.

Procjena je da troši oko 40kWh što bi iznosilo oko 40 kuna, pa tako sto kilometara vožnje u njemu košta oko 13 kuna, dok u prosječnom benzincu to iznosi oko 60 kuna.

rea nissan leaf (2) rea nissan leaf (4) rea nissan leaf (5) rea nissan leaf (6) rea nissan leaf (7) rea nissan leaf (8) rea nissan leaf (11)

go/prigorski.hr

Provjerite i ovo

Ferrari-1302x651

[VIDEO] Zapeljao se Ferrarijem u ocean – rekao da mu je Isus tako savjetovao

James A. Mucciaccio Jr, 48-godišnjak iz Floride, namjerno je sletio s Ferrarijem 360 Modena u …

Damir Špehar/Pixsell

Zimska idila u Bjelovaru

Bjelovar u bijelom. Grad je danas osvanuo ogrnut bijelim pokrivačem koji je donio zimski ugođaj, …