Istraživanja su pronašla vezu između tekile i gubitka kilograma, a sve zbog pozitivnih sastojaka koje sadrži biljka agava, od koje tekila i nastaje.

Ako želite smanjiti kilograme, nutricionisti i fitness stručnjaci će obvezno preporučiti smanjenje uporabe alkohola, zbog toga što je visokokaloričan. Međutim, možda postoje neke iznimke za koje su znanstvenici slučajno saznali, piše portal geek.hr.

Američko kemijsko društvo je u svojoj studiji pokazalo da bi tekila mogla biti od pomoći konzumentima po pitanju smanjenja šećera u krvi. Konkretno, biljka agava može biti korisna za smanjenje šećera u krvi.

Ti šećeri se zovu agavini (što ipak nije isto što i agavin sirup) i djeluju poput dijetalnog vlakna što ne podiže šećer u krvi.

Studija je pokazala da su miševi koji su jeli standardnu hranu te pili vodu s agavinima, spomenutim šećerima iz agave, jeli manje te imali manju razinu šećera u krvi – za razliku od onih koji nisu pili takvu vodu.

Miševi koji su pili vodu s agavinima su proizvodili i hormon glp-1 koji proizvodi inzulin pa zavarava želudac da je pun na dulje vrijeme. Zato se znanstvenici i nadaju kako će agavini možda pomoći ljudima koji se bore s dijabetesom tipa 2.

“Agavini nisu skupi i nemaju neželjenih efekata, osim kod nekolicine ljudi koji ih baš ne mogu tolerirati”, poručila je dr. Mercedes G. López, dodavši kako su agavini, kao i ostali fruktozni šećeri, dobri za rast zdravih mikroba u ustima i crijevima.

geek.hr/prigorski.hr