sveti lovro u lovreckoj varosi37

SVETI LOVRO U Lovrečkoj Varoši kod Vrbovca proslavljen svetac cijelog svijeta

Sveti Lovro – svetac cijelog svijeta, jedan je od najpoznatijih svetaca uopće i njegov spomen dan slavi se danas, 10. kolovoza. Živio je u 3. stoljeću u gradu Rimu i umro mučeničkom smrću. Uz katolike, slave ga i pravoslavni vjernici, anglikanci i luterani. Zaštitnik je gradova Rima i Roterdama, kao i države Kanade.

U Rimu, gdje je bio i mučen, posvećena mu je krasna bazilika San Lorenzo fuori le Mura, a osim te postoji još šest drugih crkava s imenom istog sveca.

Lovro je bio učenik pape Siksta II., koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina, a osobito nevinosti, ljubio kao što otac ljubi najboljega sina te ga, unatoč mladoj dobi, uvrstio u broj sedmorice uglednih rimskih đakona. Stavio ga je kao protođakona svima na čelo i tako mu iskazao veliko povjerenje, Papa mu je prorekao da ga čeka teška borba za vjeru u Krista. Mučeništvo sv. Lovre se prema pouzdanim pisanim izvorima zbilo 10. kolovoza 258.

Župe svetog Lovre

Vrlo stara i poznata hrvatska župa svetog Lovre nalazi se u starom hrvatskom gradu Požegi, a i grad Petrinja ima zaštitnika svetog Lovru. Najpoznatija crkva svetog Lovre u Hrvatskoj je katedrala u Trogiru, a mi smo bili danas na svečanom misnom slavlju u Lovrečkoj Varoši, župi s 300-injak obitelji i oko 1200 stanovnika koja okuplja 12 sela s lijeve i desne strane ceste Vrbovec – Križevci.

Osim same Lovrečke Varoši tu su sela Topolovec, Lukovo, Cerik, Marenić, Hruškovica, Banovo, Lovrečka Velika, Kućari, Gostović, Podolec i – najmanje među njima sa samo petnaestak domaćinstava – Đivan. Upravo se u Đivanu rodio dr. Ivan Šaško, kojega je papa Benedikt XVI. imenovao pomoćnim zagrebačkim biskupom i koji je danas predvodio svečano misno slavlje.

-Slaveći kršćanske mučenike, slavimo i primjećujemo sve one, koji svakodnevno svjedoče Krista u malim, ali toliko puta bolnim mučeništvima. Pritom mislim na sve one koji trpe ne gubeći nadu i vjeru u Boga. Mislim na roditelje koji se žrtvuju za svoju djecu; na djecu koja imaju razumijevanja za poteškoće starijih i svojim zalaganjem nastaju oko dobra. Mislim na ljude koji daruju svoje vrijeme, svoje znanje, svoja sredstva za zajedničko dobro ne tražeći nikakav uzvrat. Mislim na bolesnike, koji s Bogom pronalaze snagu svojeg trpljenja; na siromašne i ponižene, koji živo čuvaju svoju vjeru. -rekao je u homiliji biskup Šaško.

-Sveti Lovro nas hrabri da ne prihvatimo Zemlju kao konačnost, a pred nebom i vječnošću sve zemaljsko premalo je vrijedno da bismo se odrekli svoje vjere. Kada se u nama pojavi malodušje ili gorčina imamo kamo doći, pred svetoga Lovru, koji je s našega oltara tješio mnoge i pokazivao ono što je Bog svjedočio govoreći Mariji, da Bogu ništa nije nemoguće. -zaključio je biskup.

Pogledajte nekoliko fotografija s današnjeg misnog slavlja.

sveti lovro u lovreckoj varosi02 sveti lovro u lovreckoj varosi03 sveti lovro u lovreckoj varosi04 sveti lovro u lovreckoj varosi05 sveti lovro u lovreckoj varosi06 sveti lovro u lovreckoj varosi07 sveti lovro u lovreckoj varosi08 sveti lovro u lovreckoj varosi09 sveti lovro u lovreckoj varosi10 sveti lovro u lovreckoj varosi11 sveti lovro u lovreckoj varosi12 sveti lovro u lovreckoj varosi13 sveti lovro u lovreckoj varosi14 sveti lovro u lovreckoj varosi15 sveti lovro u lovreckoj varosi16 sveti lovro u lovreckoj varosi17 sveti lovro u lovreckoj varosi18 sveti lovro u lovreckoj varosi19 sveti lovro u lovreckoj varosi20 sveti lovro u lovreckoj varosi21 sveti lovro u lovreckoj varosi22 sveti lovro u lovreckoj varosi23 sveti lovro u lovreckoj varosi24 sveti lovro u lovreckoj varosi25 sveti lovro u lovreckoj varosi26 sveti lovro u lovreckoj varosi27 sveti lovro u lovreckoj varosi28 sveti lovro u lovreckoj varosi29 sveti lovro u lovreckoj varosi30 sveti lovro u lovreckoj varosi31 sveti lovro u lovreckoj varosi32 sveti lovro u lovreckoj varosi33 sveti lovro u lovreckoj varosi34 sveti lovro u lovreckoj varosi35 sveti lovro u lovreckoj varosi36 sveti lovro u lovreckoj varosi37 sveti lovro u lovreckoj varosi38

prigorski.hr

Provjerite i ovo

izložba gušani đurđevac (1)

Đurđevac ugostio 40-ak izlagača golubova gušana iz osam zemalja Europe

Đurđevac je ovaj vikend bio domaćin jedne od najvećih izložbi ptica. Riječ je o 19. …

Drnje plastični čepovi

Drnjanski HNS-ovci skupljali čepove za oboljele od leukemije i limfoma

Već tradicionalno, nekoliko godina za redom, Podružnica HNS-a Drnje, u suradnji s tamošnjom Ženskom inicijativom …