Izjava dana

fabijan-sebastijan

Sveti Fabijan i Sebastijan – mučenici iz prvih kršćanskih vremena

Crkva danas slavi dvojicu mučenika iz prvih kršćanskih vremena sv. Fabijana i sv. Sebastijana. Prvi od njih – sv. Fabijan izabran je za Papu 236. godine. Stari časoslov spominje da je sedmorici đakona povjerio brigu za siromahe koje je Crkva uvijek gledala kao one koje im je Bog povjerio na kršćansku ljubav i skrb.

Decijev progon nije mimoišao ni ovoga svetoga papu. Kažu da je car Decije tada rekao da bi radije vidio takmaca za carsko prijestolje nego da se papi izabere nasljednika. Sveti je Fabijan pokopan u Kalistovim katakombama, u takozvanoj Kapeli papa, gdje se još i danas može vidjeti njegova freska. O mučeništvu sv. Fabijana sačuvane su dvije poslanice: kartaškoga biskupa sv. Ciprijana i Rimske crkve.

Obje nam pokazuju sv. Fabijana kao mučenika koji daje primjer vjere i jakosti. To je ohrabrilo kršćane da ustraju u vjeri i da ih zemaljske protivštine ne smetu u nasljedovanju Krista Gospodina.

prigorski.hr/hbk.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

krizma krizevci

FOTO Mladi križevački vjernici primili sakrament Krizme

Misno slavlje koje je predvodio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak i podjela sakramenta Krizme održano …

prostenje u grkokatolickoj konkatedrali sv cirila i metoda

Križevački vladika Nikola Kekić predvodio proštenje u grkokatoličkoj konkatedrali Sv. Ćirila i Metoda

Grkokatolička konkatedralna i župna crkva svetih Ćirila i Metoda na zagrebačkom Griču proslavila je u …