barbara

Sveta Barbara – zaštitnica rudara, klesara i općenito “muških” zanimanja

4. prosinac spomendan je svete Barbare, ranokršćanske svetice, djevice i mučenice

Rođena je i živjela u Nikomediji (današnja Turska) na prelazi 3-4. stoljeća, te je kao mlada djevojka primila kršćanstvo. U doba žestokih progona kršćana, u kojima je njen otac Dioskur pripadao najžešćim progoniteljima, njena tajna nije dugo bila skrivena, te je otac daso sazidati kulu u koju ju je želio zatvoriti. Kako je kula bila planirana sa dva prozora, Barbara je tražila da se ugradi i treći na čast Presvetog Trojstva, što je oca razljutilo. Odveo ju je i predao gradskom sucu, koji ju je dao bičevati. No anđeo je svake noći zacjeljivao njene rane od bičevanja, što je razjarilo progonitelje tako da su je osudili na smrt mačem. Otac Dioskur svojeručno joj je odrubio glavu, nakon čega ga je iz vedrog neba pogodio grom i ubio.

barbara2
Zaštitnica je rudara, zidara, klesara i svih graditelja, topnika, te zaštitnica od opasnosti od groma. Također je zaštitnica ljevača, posebno ljevača zvona. Kult joj je raširen posebno u srednjoj Europi, na području Svetog Rimskog carstva, Ugarske i sjeverne Hrvatske. Prikazuje ju se pored kule, često s euharistijom u rukama, okrunjenu krunom djevičanstva i mučeništva, te sa palminom granom.

barbara3

Prikazi su joj česti i popularni posebno u rudarskim krajevima, te joj je na primjer u rudarskom gradu Kutnoj Hori posvećena i katedrala. Također, redovno se pojavljuje u povorci svetih djevica koje prate Bogorodicu na prikazima. Pored nje, tu su Katarina,m Margareta i Doroteja.

U proširenoj koloni svetica prate ju i Magdalena, Apolonija, Agata, te druge. Donosimo prikaze iz Nacionalne galerije u Budimpešti – Bogorodica sa svetim djevicama, Judenburga – Svete Katarina, Barbara i Doroteja, dvije slike iz Nacionalne galerije u Pragu – Sveta Barbara i Katarina, te Bogorodica sa svetom Barbarom i Katarinom, Mestnog muzeja Ptuj – Sveta Barbara iz Velike Nedelje, te nekoliko prikaza s područja Hrvatske: Beram, Sveta Marija na Škrilinah – sveta Apolonija, svetac (?), sveta Barbara, Đurđic, Župna crkva – Oltar svete Barbare, Kalnik, Sveti Brdsko – povorka svetica, Magdalena, Barbara, Doroteja, Dropkovec, kapela Svetog Franje Ksaverskog – sveta Barbara, Sveti Petar Čvrstec, župna crkva – sveta Barbara.

Tu je i oltar Svete Barbare u župnoj crkvi u Varaždinskim Toplicama, rad Francesca Robbe, te na kraju slika svete Barbare u kapeli Svete Barbare u Velikoj Mlaki.
barbara1 barbara5 barbara6 barbara7 barbara8 barbara9 barbara10 barbara11

Zdenko Balog/prigorski.hr

Provjerite i ovo

hpd kalnik godisnji koncert41

Križevci: HPD “Kalnik” u nedjelju pjeva misu u župnoj crkvi sv. Ane, a nakon toga održava koncert

Hrvatsko pjevačko društvo “Kalnik” pjevat će euharistijsko slavlje treće nedjelje došašća, 16. prosinca  u 18 …

Foto: Petra Korenjak/biskupija-varazdinska.hr

U Koprivnici održana Adventska duhovna obnova

Gotovo stotinjak mladih koprivničkog dekanata okupilo na adventskoj duhovnoj obnovi prošlog tjedna u prostorijama pastoralnog …