stagelj2

Susreti u Štaglju posvećeni „Ružičastoj vrpci“

Od listopada 1985. kad se prvi puta koristila Ružičasta vrpca kao ili vrpca raka dojke, kao simbola poštovanja i borbe protiv raka dojke do danas uvelike je podignuta svijet o ovoj bolesti. Prvog vikenda listopada obilježava se „Dan ružičaste vrpce “ simbola borbe protiv raka dojke.

Tome događaju bili su posvećeni „Susreti u štaglju „. Dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka obilježio je 45 godina rada na području onkologije.

Dr. Eljuga ustrajno naglašava važnost i potrebu prevencije bolesti i ističe neophodnost redovitog pregleda i cijepljenja , ali i značaj umjetnosti i prijateljskih druženja. Ovaj ugledni liječnik i humanitarac ne zaboravlja istaći hodanje i trčanje te boravak u prirodi , a sve u svrhu očuvanja zdravlja.

stagelj

Na ovogodišnjem „ružičastom susretu“ našle su se članice Udruge liječenih žena od raka dojke „Sveta Margareta „ iz Dubrave koju vodi Mira Turk koja kaže:

– Već 13. listopada u Dubravi se snima milenijska fotografija“Ružičaste vrpce“ u kojoj će sudjelovati preko 800 žena iz čitave Hrvatske. Dolaze žene iz Vukovara, Splita, Varaždina, Gospića, Karlovca Rijeke. Do sada je snimljeno pet ovakvih fotografija u velikim gradovima, a prvi puta milenijska fotografija ružičaste vrapce bit će snimljena u malom mjestu u Dubravi . Snimanje je organizirao Savjet udruga s domaćinom iz Dubrave, a pokrovitelje je općina Dubrava.

„ Štagalj“ se ovoga vikenda vinuo u nebeske visine zahvaljujući Stipi Božiću osvajaču najviših vrhova svijeta. Ovaj proslavljeni alpinist i humanitarac održao je predavanje na temu „Kako do vrha“uz video projekciju. Njegov je ogroman doprinos ustrojavanju i u radu Gorske službe spašavanja.

Sa Stipom Božićem bio je Vedran Mlikota, poznat glumac jedan od “ Vlaja s Himalaja“

„Štagalj“ se s razlogom podsjetio velikog hrvatskog pjesnika Antuna Branka Šimića koji se rodio u Drinovcima prije 120.godina u kojima se 60-tak godina kasnije rodio i dr. Damir Eljuga. Stihove A.B. Šimića govorili su Mlikota i dr. Eljuga, a pjesma „Mi smo se sreli“, kaže Mlikota najmilija mu pjesma dragog mu pjesnika.

stagelj1

U „Štaglju“se našlo izaslanstvo „Rotari kluba“ iz Indije ( grad Baroda) koji su putujući Hrvatskom ( Zagreb, Varaždin, Čakovec, Plitvice, Rijeka, Split.) doživjeli istinsku atmosferu druženja.
Ovo je bila prelijepa i smislena vizit-karta Hrvatske gdje se kultura događa i u malim sredinama kao što je Kostanj selo nedaleko Dubrave i Zagreba.

To je moguće isključivo , zahvaljujući pjesnikinji Mirjani Bobanac , animatorici kulturnih zbivanja i njezinom suprugu Davorinu Supeku, neumornom tv snimatelju.

Dragan Vicković/prigorski.hr

Provjerite i ovo

Foto: OSRH/V. Jovanovac

[FOTO] ‘Pumin skok 18’ // Pripadnici Puma pješače 184 kilometra – tijekom vikenda prošli Đurđevac i Koprivnicu

Pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume krenuli su 12. prosinca na šestodnevnu hodnju od Našica do …

foto

Lijep dan je pred nama

Prevladavat će sunčano, na kopnu uz umjerenu naoblaku. Navečer sa zapada naoblačenje, u noći na …