susret

Susret roditeljima s petero i više djece u varaždinskom Caritasu

Tradicionalni susret vodstva Caritasa Varaždinske biskupije s roditeljima petero i više malodobne djece održan je u subotu 2. lipnja u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije u Varaždinu.  Roditelje su ugostili generalni vikar i predsjednik Caritasa Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić i ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije mr. Ante Šola.

Nakon uvodne molitve mons. Perčić okupljenima je rekao da bez obitelji nema života, ni crkvenog ni društvenog. „Zato mi vjernici moramo uvijek imati na pameti da je svetost obitelji jezgra svega. To moramo čuvati bez obzira na to što se često nalazimo u teškoćama. Ne smijemo se obeshrabriti. Tako ovaj susret želi samo jedno potvrditi – niste sami! Bog djeluje po dobrim ljudima u svijetu. Osluškujmo to, ali isto tako moramo znati da je svatko za svoj život odgovoran”, rekao je mons. Perčić.

Kancelar Varaždinske biskupije preč. Ivan Rak održao je izlaganje “Katolički nauk o sakramentu ženidbe”. Istaknuo je da se brak previše idealizira i teologizira, odlazi se u sfere koje su udaljene od konkretnog ljudskog života. „Crkva jasno kaže da je Gospodin Isus prirodnu instituciju braka samo uzidao na dostojanstvo sakramenta. Zašto je to važno? Zato da bismo shvatili da je potreba za ženidbom upisana u ljudsku narav. Čak i prije onog trenutka kada se Bog u Isusu Kristu objavio u ljudskoj povijesti. Ljudski brak nije inovacija i to je ono što mi vjernici vjerujemo i naučavamo”, kazao je preč. Rak.

Kancelar Varaždinske biskupije postavio je i pitanje kako će društvo opstati bez obitelj i djece, rekavši roditeljima da time što imaju djecu dali najveći doprinos hrvatskom društvu. Istaknuo je da je u samoj ljudskoj biti, u ljudskoj naravi, potreba „da budemo sa samo jednom osobom i da je volimo do kraja života”. „Nerazrješivost o kojoj Crkva govori nije pravilo koje je ona izmislila, već nešto što je upisano u ljudsko srce. Samo se vratite na početak vaše ljubavi kada ste prepoznali da je to zaista do kraja života. Druga stvar je ženidba kao vjerska stvarnost. Kada ste se zaljubili, osjetili ste nešto što ne možete opisati.

To je nešto sveto. Želja za ženidbom ulazi u prostor svetoga. Kao što je i vjera. Može se razumjeti, ali u jednom trenutku ona postaje nedokučivom. Ni mi svećenici ne možemo objasniti sve tajne naše vjere. Tako isto i ljubav, ženidbu i brak. U ženidbi se najviše osjeća ono što je napisano u Knjizi postanka da je Bog stvorio čovjeka na svoju sliku. Bog ima potrebu s čovjekom podijeliti ono što je lijepo. Isto je i s brakom, oženili ste se, jer imate potrebu nešto svoje podijeliti s drugim, ali isto tako dobiti nešto od druge osobe. Bog u svojoj ljubavi prema čovjeku ima potrebe čovjeku reći da ga voli. Zato je brak vjerska stvarnost. Ako se ljubite u braku, vi ste uronjeni u Boga”, rekao je preč. Rak.

Preč. Rak govorio je o karakteristikama ljudske ljubavi, sakramenta zaručničke ljubavi Kristove, o temeljnim dimenzijama supružničke ljubavi koje su ujedno temeljne karakteristike ljubavi Boga prema čovjeku i Krista prema Crkvi.

„U braku prvo biće koje se rađa nije dijete, već jeste vi, par. Isus kaže: ‘Postat će jedno tijelo’. Vi morate postati jedno tijelo, moja osoba i tvoja osoba, moj karakter i tvoj karakter, moje sklonosti i tvoje sklonosti, ja muškarac, a ti žena. Morate postati jedno tijelo. To je prvo što se mora ‘roditi’. Ako se to rodi na dan ženidbe i podržava u braku, bit ćete jedno. Vjernost je u braku bitna, jer je Bog uvijek vjeran. Ako je brak slika odnosa Krista i Crkve, tada možemo vidjeti da je Krist uvijek vjeran.

Važna je također plodnost, plodnost vaše ljubavi i braka. Ali prepoznajte da plodnost vaše ljubavi nisu samo djeca, već je plodnost u svjedočenju bračne ljubavi. Plodnost braka je za društvo, za međuljudske odnose, za vašu dobrotu. Budite plodni ljubavlju, budite bolji ljudi i bolji kršćani”, potaknuo je preč. Rak.

Na kraju susreta, prije podjele obiteljskih paketa u novim prostorima Caritasa na Banfici, sve je okupljene pozdravio i ravnatelj Caritasa mr. Šola te je zahvalio roditeljima na svemu što svakodnevno čine i proživljavaju u obitelji brinući se, i materijalno i duhovno, za svoje najmilije.

ika.hr/prigorski.hr

Provjerite i ovo

Damir Špehar/PIXSELL

Bjelovar: Dodijeljene plakete Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama

Na svečanoj sjednici Gospodarskoga vijeća HGK-a Županijske komore Bjelovar dodijeljene su plakete Zlatna kuna najuspješnijim …

Foto: G. Obran

Danas počela podjela božićnica koprivničkim umirovljenicima, a jedan gradski vijećnik predlaže isto i za djecu

Jutros je počela podjela božićnica kopriviničkim umirovljenicima koja će trajati do kraja ovog tjedna. Oko …