pozivnica talijanska večer web-2

U subotu priredba povodom 20 godina suradnje OŠ Ljudevita Modeca Križevci i Udruge „Bimbo chiama bimbo”

Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci poziva na priredbu povodom 20 godina suradnje s Udrugom „Bimbo chiama bimbo” . Večer hrvatsko-talijanskih kulturnih veza “Jedno more dvije obale” održat će se u subotu, 24. studenoga s početkom u 17.30 sati u centru Marijapoli u Ulici Franje Račkoga 32 u Križevcima.

Nakon priredbe u dvorani u Centru Marijapoli, u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca održat će se otvorenje učeničke likovne izložbe i prigodni domjenak.

Osnovna škola Ljudevita Modeca iz Križevaca i Udruga „Bimbo chiama bimbo” iz Brescie započele su suradnju 1998. godine. Početnu ideju o suradnji dao je Fabio Baresi iz Brescie, nakon uspješne suradnje s Dječjim vrtićem „Zraka sunca” u Križevcima. Početak suradnje vezan je za nabavu invalidskih kolica za mladića iz sela Vojakovački Osijek, gdje se nalazi područna škola OŠ Ljudevita Modeca.

Članovi udruge obišli su obitelj koja je bila u potrebi, upoznali se s učiteljem Tihomirom Plešom koji radi u područnoj školi i za par mjeseci mladić je dobio kolica. Tada se rodila ideja da se suradnja pokuša nastaviti, da se povežu obitelji i djeca iz Italije s obiteljima i djecom iz Hrvatske s ciljem pomoći djeci potrebitih obitelji, međusobnog upoznavanja i poštovanja kulture, jezika i drugih različitosti.

Postavljen cilj ostvarivao bi se boravkom hrvatske djece u talijanskim obiteljima tijekom dva tjedna za vrijeme ljetnih praznika, dok god je učenik polaznik osnovne škole te dok god postoji potreba učenika, želja i volja za takvim učenjem i međusobnom suradnjom talijanskih i hrvatskih obitelji. Tijekom godina uz osnovni cilj postavljani su i novi zadatci, kao što su razvijati komunikacijske vještine, razvijati samopouzdanje uz poštovanje drugih i drugačijih, spoznavati potrebu i važnost u životu škole i školovanja, motiviranosti za što bolji školski uspjeh, razumijevati osjećaje, poticati i jačati međusobnu povezanost, suradnju, zajedništvo.

Prve godine u zajedničku „avanturu” krenulo je šest učenika i jedan voditelj. Nakon dvadeset godina suradnje, grupe broje gotovo trideset učenika, četiri voditelja i oko pet stotina volontera Udruge „Bimbo chiama bimbo”.

prigorski.hr

Provjerite i ovo

IMG_9942_resize

[FOTO] Održana Božićna radionica u Dječjem vrtiću Križevci

Božićna radionica u Dječjem vrtiću Križevci održana je u srijedu u popodnevnim satima.  Ravnateljica Dječjeg …

turnir61

KRIŽEVCI 2018 “OŽUJSKO-KTC”: Županijski turnir otvaraju seniori i juniori Tomislav Radnika, a glavni 123design.co CB Planet i CB Flash Zagrebprokrom

Poznat je raspored odigravanja utakmica na jubilarnom 20. Turniru u malom nogometu Križevci 2018 “Ožujsko-KTC” …