balen ament

STUDENTICE VGU-a KRIŽEVCI PUTUJU NA MEĐUNARODNO NATJECANJE U FRANCUSKU Međimurka Ana i Slavonka Michaela branit će boje Hrvatske!

Studenti Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima krajem veljače protekle godine sudjelovali su u Parizu na međunarodnom natjecanju u ocjenjivanju vanjštine goveda “Pariz – 2017”. Podsjetimo, studenti Ivan Kopecki iz Lipovljana i David Čižmešija iz Preloga uz mentorstvo dr.sc. Dražena Čuklića i Erasmus koordinatorice Renate Husinec osvojili su 14. odnosno 21. mjesto u konkurenciji od 52 natjecatelja iz 22 europske zemlje.

Michaela Ament i Ana Balent
Michaela Ament i Ana Balent

Ove godine Hrvatsku će na međunarodnom natjecanju u Francuskoj predstavljati studentice druge godine Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Ana Balent iz okolice Preloga i Michaela Ament iz Požege.

Uz stručnu pomoć djelatnika Hrvatske poljoprivredne agencije ocjenjivačko znanje bruse na farmama diljem Hrvatske, a usavršavale su se i u Kalniku na farmama obitelji Nemec i Hrlec. Razgovarali smo s djevojkama nakon završetka edukacija u Kalniku.

balent ament

Ana je završila za poljoprivrednog tehničara općeg smjera u Čakovcu i nakon godine dana studija rekla je kako joj je lijepo u Križevcima. -Baš smo jako htjele ići na natjecanje u Francusku.  Imale smo natjecanje na faksu i nas dvije smo odabrane kao najbolje. S profesorom Draženom Čuklićem imale smo dio edukacija i zanimljivo je ocjenjivati krave, jer je svaka drugačija – kazala je Ana i napomenula kako se u obitelji bave peradarstvom i kunićarstvom.

balent

Obrađujemo nekoliko hektara zemlje, a imamo i klaonicu i riješenu prodaju. Moji doma držali su krave još dok sam bila mala. Baka je voljela životinje, a posebno krave i ona me usmjeravala da volim životinje – kazala je Ana i napomenula kako bi se voljela doma baviti poljoprivredom te da ima jednog brata.

balent ament

Michaela je rekla kako je završila za veterinarskog tehničara i kako je studiranje u Križevcima bio logičan slijed. -Osim što studiram, radim u Latinu u Križevcima, tako da u Požegu idem jednom mjesečno – rekla nam je Michaela i istaknula kako u Francusku ne planiraju ići turistički, već da ostvare što bolji rezultat.

ament

-Kod kuće uzgajamo svinje, zečeve i raznu perad za vlastite potrebe – kazala je Michaela i dodala kako ima osmero braće.

-Voljela bi nakon Križevaca upisati i studij u Zagrebu, smjer lovstvo – rekla je Michaela i dodala kako su njeni doma sretni što će sudjelovati na međunarodnom natjecanju u Francuskoj.

ament

Ana je dodala kako bi također željela kasnije upisati lovstvo, ali u Osijeku. – Tata je lovac i doma je sve u lovačkom stilu- istaknula je Ana Balent i zahvalila profesoru Čukliću koji ih priprema da postignu najbolji uspjeh u Francuskoj te svojoj mami i obitelji koji su joj velika životna podrška.

balent

Na kraju razgovora studentice Ana i Michaela uputile su poruku svim budućim mladim ljudima koji se žele baviti poljoprivredom. – Ako je čovjek jako uporan onda može ostvariti sve svoje ciljeve – poručile su djevojke.

balent ament

Ana Balent i Michaela Ament na natjecanje u Pariz putuju 27. veljače, a na kraju razgovora saznali smo da Michaela ima dečka, a Ana je slobodna.

balent ament

prigorski.hr

 

 

 

Provjerite i ovo

kvizorama1

Završen još jedna ciklus Kvizorame

Završio je još jedan ciklus popularnog srednjoškolskog kviza Kviozorame, koji je u petak održan u …

straza20

[FOTO] Križevačka djevojačka straža u božićnom izdanju

Križevačka djevojačka straža trebala je jutros nastupiti na središnjem križevačkom trgu u sklopu “Adventa u …