Izjava dana
bugarski

Sanja Bugarski: Cijena mlijeka u Srbiji s državnom premijom ide i do 38 eurocenti

Predsjednica Centralne asocijacije proizvođača mlijeka Vojvodine Sanja Bugarski bila nam je sugovornica nakon skupštine Saveza udruga hrvatskih uzgajivača Holstein goveda koja je održana u Narti kod Bjelovara.

Sanja Bugarski nam je rekla kako situacija u sektoru proizvodnje mlijeka u Srbiji nije sjajna. – Imamo višedesetljetno nerazumijevanje za ovu proizvodnju koja je najteža u cijeloj poljoprivredi. Borimo se kako znamo i umijemo. Tri godine nam je problem izuzeno niska cijena mlijeka, pričamo o otkupu.

Prosječna cijena je oko 32 eurocenta, zavisi o kvaliteti i količini, a može se dohvatiti i 38 eurocenti s državnom premijom koja se isplaćuje kvartalno. To je maksimalna cijena o kojoj velika većina proizvođača mašta. Ulaskom u EU sadašnje subvencije će se istopiti i do novca ćemo dolaziti kroz druge načine. Ministarstvo poljoprivrede ne investira da bi se mi mogli razvijati. Riječ je o sitnim proizvođačima koji bi se trebali okrupniti – kazala je Sanja Bugarski.

bugarski

-Proizvođači mlijeka u Srbiji se još nisu opredjelili hoće li podići proizvodnju ili će ju ugasiti. Imam 10o krava i oko 110 komada podmlatka Holstein pasmine. Većinom crni, ali ima nešto i crvenog Holsteina. Krenuli smo 2001. godine i investirali smo ozbiljan novac, kupili junice i povećali proizvodnju. Kad smo počeli cilj nam je bio dnevna proizvodnja od 500 kg mlijeka i računali smo da će nam to biti dovoljno da se preživi. Onda smo kasnije shvatili da nam treba 750 kg mlijeka, a danas smo na 2 tone.

Stigao nam je IPARD, a osobno neću moći konkurirati na pomoć iz tih fondova. kao i veliki broj mojih kolega. Imamo veliki problem s legalizacijom objekata i govedarstvo će kod nas doživjeti veliki neuspjeh kroz IPARD fondove ako se problemi ne riješi.

Planiramo suradnju s hrvatskim Holstein savezom i s proizvođačima mlijeka iz Republike Srpske. Prilljučit će se i proizvođači iz Federacije. Bitno je da razmjenjujemo informacije i iskustva i kroz mjesec dana trebala biti biti organizirana i posjeta kod nas u Srbiji – zaključila je Sanja Bugarski.

prigorski.hr

Provjerite i ovo

vrijeme4

Umjereno do pretežno oblačno

Umjereno do pretežno oblačno. Mjestimice u gorju i Slavoniji vrlo slab snijeg, dok će u …

Borna Filic/PIXSELL

Bandić i njegovi zahtjevi: ‘Ovim projektima ne ucjenjujem Vladu, ali..

Hoće li partnerstvo HDZ-a i Bandića ipak pomaknuti zastale, a važne projekte s mrtve točke? …