greblica

Rudarskoj greblici oznaka geografskog podrijetla

Nakon što je 2007. Rudarska greblica uvrštena na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH, ove je godine zaštićena i oznakom zemljopisnog podrijetla. Tako je ovaj slani, težački kolač, koji je ime dobio po greblici – drvenom alatu kojim se razgrtao pepeo u krušnoj peći, postao prvi gastronomski proizvod Zagrebačke županije s oznakom zemljopisnog podrijetla.

Ovom oznakom propisano je da se Rudarska greblica, prema utvrđenim i zaštićenim pravilima, može proizvoditi samo u Rudama te okolnim naseljima – Cerju, Kotarima, Braslovju, Prekrižju Plešivičkom i Manjoj Vasi.

Postupak dobivanja oznake zemljopisnog podrijetla pokrenula je Udruga „Rudarska greblica“, a zasad jedini certificirani proizvođač ovoga kolača je pekarnica „Nikl“. Radi se o proizvodu dobivenom od pečenoga, ručno valjanog tankog tijesta od pšeničnoga brašna, svinjske masti i/ili margarina, suncokretovog ulja, mlijeka, jaja, maslaca, kiseloga vrhnja, soli, svježeg kvasca, šećera i vode, punjenoga nadjevom od svježega kravljeg sira u koji se mogu dodati mljeveni orasi, špinat, blitva, kopriva, poriluk, metvica ili narbana mrkva.

Svi koji na sada zaštićenom geografskom području žele proizvoditi Rudarsku greblicu i stavljati je na tržište moraju sklopiti ugovor s certifikacijskim tijelima ovlaštenima od Ministarstva poljoprivrede.

„Nastavljamo dalje, predstoji nam zaštita greblice na razini Europske unije“ – na tiskovnoj konferenciji, kojom je predstavljena procedura koja je prethodila dobivanju prijelazne nacionalne zaštite, rekao je Andrejas Nikl, predsjednik Udruge „Rudarska greblica“. Konferenciji je, uz ostale, prisustvovao i zamjenik župana Hrvoje Frankić, s ponosom rekavši da je Zagrebačka županija prva u RH, još 1999., krenula s brendiranjem domaćih proizvoda.

„Zaštita koju je dobila Rudarska greblica važna je i zbog razvijanja turističke destinacije. Razvijajući turizam, razvijamo i sveukupno gospodarstvo“, rekao je Frankić, dodavši da Županija konstantno radi na etabliranju županijskih robnih marki.

prigorski.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

Grgo Jelavić/Pixsell

NEMA ZIME Stradunska moda

Moda&Style

Petar Glebov/Pixsell

VIDEO Ivica Kostelić preko Facebooka organizirao uspon na Sljeme na turnim skijama

Ivica Kostelić stigao je kući iz Koreje jučer u ponoć, a već rano jutros organizirao …