mobiteli

Roditelji koji vise na mobitelu riskiraju probleme u ponašanju svoje djece

Kakve su posljedice kada se roditelji zabavljaju igricama na mobitelu umjesto da promatraju kako njihova djeca grade kule u pijesku? Time riskiraju ozbiljne probleme u ponašanju.

Nedavna studija sugerira da ovakav tip roditeljskog ponašanja šteti međusobnim odnosima roditelja i djece te dovodi probleme u ponašanju djece, prenosi portal geek.hr.

Djeca s nedovoljno odgovarajuće potpore i pažnje roditelja odrastaju frustrirano i hiperaktivno, pokazuje studija koju je objavio časopis Pediatric Research. Oni cvile, dure se i imaju izljeve bijesa, upozoravaju znanstvenici nakon provedenog istraživanja u tijeku kojeg su pratili ponašanje 183 para roditelja i njihove djece u starosti do 5 godina.

Tijekom šestomjesečnog razdoblja istraživanja roditelji su izvještavali o vlastitoj upotrebi tehnologije i opisivali ponašanje djece.

U gotovo svim slučajevima je vrijeme provedeno uz razne uređaje, čak i kada je bilo samo jednom dnevno, prekidalo kvalitetnu komunikaciju između roditelja i djeteta. I majke i očevi su primijetili da su ti prekidi utjecali na djetetovo ponašanje te povećali njihovu razinu stresa.

Takve situacije su raširena realnost života u 21. stoljeću. Roditelji su naviknuti okrenuti se elektroničkim sredstvima ne bi li “napravili pauzu” pa onda, primjerice, američki roditelji provode najmanje 9 sati dnevno gledajući televiziju ili surfajući na računalima, tabletima ili pametnim telefonima.

Ako su pritom roditelji dodatno nezadovoljni vlastitom obiteljskom situacijom ili društvenim životom, još se češće priklanjaju digitalnoj tehnologiji, igranju igrica i sl.

Neki roditelji koriste razne gadgete kako bi se malo odmorili od djece, čak i kad ona mole za njihovu pozornost. U studiji se navodi kako izravan kontakt i komunikacija s djetetom treba biti u središtu.

Znanstvenici predlažu da se odvoji određeno vrijeme u tijeku kojeg se neće upotrebljavati gadgeti te predlažu roditeljima da u parku radije čitaju novine nego mobitel, jer prema njihovim saznanjima to djeluje manje narušavajuće na odnose s djecom od razgovora ili surfanja po mobitelu.

prigorski.hr/geek.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

Duško Jaramaz/Pixsell

Virska noć uz “Tri mušketira”

Virska noć, održava se u sjećanje na isti nadnevak 1908., kad su virski stanovnici i …

Valentino Štefanek/glaspodravine.hr

SRETNA LJUBAVNA PRIČA Marijan konačno dočekao suprugu Grace s Filipina

Marijan Vrbančić iz križevačkog prigradskog naselja Žibrinovec koji je prije otprilike pola godine oženio Filipinku Grace Manalo Vrbančić samo da bi se kući …