NOVAGENETIK
ribocuvar

RAZGOVOR S RIBOČUVAROM JOSIPOM ŠIRJANOM Izvukli ‘mrcinu’ od 63 kile

KAPELA RAVENSKA – Josip Širjan iz Kapele Ravenske, naselja u općini Sveti Petar Orehovec, ribočuvar je na istom jezeru već 36 godina. Nekada strastveni ribič, danas se samo prisjeća tih dana sa sjetom.

Kaže, ostavio se štapova zbog previše obveza u životu, no sada razmišlja da se opet primi udice i okuša sreću na vodi. A upravo vodu na Kapeli Ravenskoj poznaje do u kapljicu. Kuća mu je odmah do jezera, kao i ribički dom pa je s razlogom pravi „dobri duh“ ribičkog društva SRK Križevci. Osim tim jezerom, to ribolovno društvo upravlja i vodom na Čabrajima. No, ovo na Kapeli ponosna je lokacija rekordnog ulova soma od 63 kilograma.

– Ponosni smo na ulov našeg člana, ali i sretni što je tog soma netko upecao. Takve „mrcine“ samo tamane ribu koju imamo unutra i nisu od neke koristi – objasnio je Josip Širjan za kojeg u prigorskom kraju malo tko nije čuo. Svojevrsna ribička legenda, Josip se tijekom života nagledao ulova i ulova. No, smatra kako u Ravenskoj vodi još uvijek ima velikana za upecati.

– Moguće da ima i velikih tolstolobika, ali i velikih somova. Voda je dobra i puna ribe pa ti grabežljivci uživaju – kazao je Širjan.
Inače, jezero u Kapeli Ravenskoj uredile su Hrvatske vode 1980. godine, a poribile su ga dvije godine kasnije. Jezero je 12 hektara površine, a duboko je od pet do sedam metara. Upravo takva dubina razlog je što riba iz Kapele nema miris po mulju.

Zbog svega toga, Kapela je dom za brojne vrste ribe. Među najbrojnijima su šarani ljuskaši, a ima i amura, smuđa, divera i babuški.
Kad u jezeru nisu imali toliko grabežljivaca, SRK Križevci, koje upravlja jezerom Kapela, znalo je iz jezera izloviti četiri do pet tona mlađi i prodati je, odnosno zamijeniti za konzumne šarane.

Podravski list/go

foto: Nikola Wolf

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

grba bujevic

INTERVJU Grba Bujević: HMS zbrinjava većinu pacijenata na vrijeme, ali ne i one iz udaljenih područja

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba Bujević u razgovoru za Hinu uoči …

ivana satrak

EKSLUZIVNO Ivana Šatrak bit će kandidatkinja HSS-a za gradonačelnicu Križevaca

Križevci su nakon tri predstavljena kandidata za gradonačelnika Križevaca, Marija Rajna, Branka Hrga i Ivana …