valentina kralj

RAZGOVOR S POVODOM Valentina Kralj – predsjednica Organizacijskog odbora obilježavanja 400 godina Lonjice

Ove godine Lonjica, prigradsko naselje Vrbovca obilježava 400 godina postojanja. U 17. st. grof. Juraj Zrinski (otac hrvatskog bana Petra Zrinskog koji je rođen u Vrbovcu) naseljava ove prostore prebjezima iz turske Slavonije i daje im slobodnjačka prava poveljom iz 1618. godine.
Inetervu za prigorski.hr dala je Valentina Kralj, predsjednica Organizacijskog odbora obilježavanja ovog izuzetnog jubileja.

Što obilježavanje jubileja znači Lonjičanima?

Lonjičani su prije svega veoma ponosi na ovaj jubilej. Oni su prije 50 godina u selu također na organiziran način obilježili 350-tu obljetnicu prvog spomena. Tako čuvaju svoj identitet. Obilježavanje jubileja je i prigoda reči o razvoju mjesta te pokazati svekoliku narodnu baštinu koju smo naslijedili i imamo obvezu čuvati je i predati mladima.

skola lonja

Kako planirate organizirati svečanost?

U pripremanju ove svečanosti, Organizacijski odbor ima svesrdnu pomoć Grada Vrbovca i Zagrebačke županije te Mjesnog odbora Lonjica. U obilježavanju jubileja sudjelovat će prije svega „domaće snage“: naše udruge i društva, ali i gosti. Ovogodišnji kraj svibnja i čitav lipanj rezervirani su za “feštu u našem malom mistu“. Središnji dio proslave planiramo održati početkom lipnja.

škola) (2)

Koji je raspored događanja?

Već 26. svibnja DVD- Lonjica bit će domaćin natjecanju mladih vatrogasaca (djece i mladeži) s područja Vatrogasne zajednice grada Vrbovca. Očekuje se sudjelovanje oko 30-tak ekipa. Natjecanje počinje od 9 sati, a organizira ga Vatrogasna zajednica grada Vrbovca.

Vatrogastvo je u Lonjici tradicija i rijetke su obitelji koje nisu imali svojega člana u vatrogasnom društvu. DVD Lonjica djeluje od 1931. i Lonjičani se s ponosom sjećaju da je njihova ženska ekipa do 14 godina zauzela drugo mjesto na 6. jugoslavenskom natjecanju u Prizrenu 1984., a godinu dana ranije u Splitu su osvojile prvo mjesto u svojoj kategoriji.

valentina kralj

U petak 1. lipnja organizirat ćemo posebnu tribinu na temu „Lonjica 1618.- 2018.“ gdje namjeravamo predstaviti u pisanom obliku razvoj mjesta, ali i život naših ljudi. Taj je materijal u nastanku. Nakon tribine, održat ćemo koncert lonjičkih glazbenika (sadašnjih i bivših učenika naše škole).

U školi će biti izložba u čast jubileja. Pokazat ćemo ono najbolje što krasi Lonjicu: od fotografija do etno predmeta, različitih pisanih dokumenta, uporabnih predmeta, narodnu nošnju iz ovog kraja te neizostavno autohtona stara jela.

škola) (1)

Središnja svečana proslava obilježavanja četiri stoljeća Lonjice je u subotu, 2. lipnja na nogometnom igralištu. Tu će se održati priredba učenika lonjičke osnovne škole i gostiju, dječjeg zbora i zbora mladih iz Lonjice, a nastupit će i gosti među kojima i Mješoviti pjevački zbor i folklorna sekcija HKUD-a „Petar Zrinski“ iz Vrbovca.

Vjernici daju doprinos jubileju

I vjernici Lonjice pridružit će se obilježavanju jubileja. Kršćanski blagdan „Presveto Srce Isusovo“ ove je godine 8. lipnja, a svečana sveta misa i tradicionalna procesija bit će u nedjelju 10. lipnja. Za istaći je da je kapela „Presvetog Srca Isusova“ u Lonjici koja je izgrađena davne 1909. u nekoliko navrata bila proširivana i nadograđivana.

Na koji način sportaši sudjeluju u obilježavanju jubileja?

NK „Lonja“ organizira 15. i 16. lipnja noćni turnir u malom nogometu. Očekuje se sudjelovanje 20-tak ekipa. I lovci članovi LD “Fazan„ Lonjica bit će 17. lipnja domaćini natjecanju u gađanju letećih meta (glineni golubovi). U čast jubileja okupit će svih 13 lovačkih društva Lovnoga ureda Vrbovec.

lonjica32

Lonjičani su u tom sportu među najboljima u Hrvatskoj. Dobili su u trajno vlasništvo prijelazni pehar jer su tri puta zaredom bili pobjednici na ovom natjecanju.
Na kraju 23. i 24. lipnja PUB Cubismo organizira“ Pivijadu“ s posebnim programom.

Dragan Vicković/prigorski.hr

Provjerite i ovo

kriz

Križevci: 605 paketa za najpotrebitije kroz projekt „Humanitarni paket za sjevernu Hrvatsku“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci nastavlja provedbu projekta „Humanitarni paket za sjevernu Hrvatsku“ u razdoblju …

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Prometne nesreće u Kenđelovcu, Križevcima i Rasinji – jedna osoba ozlijeđena

Koprivničko-križevačka policija izvijestila je o prometnim nesrećama koje su se dogodile tijekom četvrtka. Naime, nesreća …