komljenovic

RAZGOVOR S POVODOM Tihomir Komljenović – od danas glavni urednik portala radiokrizevci.hr

Povod našem razgovoru s Tihomirom Komljenovićem je pokretanje portala ‘Radio Križevci’. No, prije nego krenemo na pitanja vezana na portal, zanimljivo bi bilo osvrnuti se na Vašu, već gotovo zaokruženu prvu godinu rada na položaju direktora Radio Križevaca.

Opišite nam u nekoliko riječi kakvu ste situaciju zatekli? Koji su bili prioriteti, koje ste probleme zatekli?

To je već poznata priča, ali opet ukratko, situacija je bila više nego loša, apsolutni prioriteti su bili dugovi koje sam naslijedio, tehnika stara i više od 20, 30 godina koja je bila pod dvostrukom hipotekom, izgubljen prostor (sada smo u najmu), loša programska shema, loša muzika, nemotivirano ljudstvo itd itd.

Govorilo se o različitim dubiozama, nejasnoj vlasničkoj strukturi, poreznom dugu itd. Kakva je situacija sada, nakon ovih prvih osam ili devet mjeseci Vašeg upravljanja? Možete li reći da ste učinili pozitivan pomak?

Dubioze su bile različite, ali ne bih iznosio detalje s obzirom da se vode različiti pravni postupci i istrage. Vlasnička struktura je bila jasna, jedino je jedan od udjeličara bio nezadovoljan i želio je sve napustiti, a kako bi time odmah prijetio ključ u bravu (što moram reći da su neki jedva zlonamjerno čekali, a čekaju i danas da naš grad izgubi koncesiju i frekvenciju). Nisam imao izbora nego da bih pokazao ozbiljnost i odgovornost, otkupio sam taj udio. Ne bih to napravio da nisam vidio svjetlo na kraju tunela. Da parafraziram – do toga vode samo krv, znoj i suze!

Ni dan danas nismo izbjegli scenarij mogućeg stečaja, ali ne zato što su to neriješivi problemi, već isključivo zbog nerazumijavanja politike, koja ima većinsko vlasništvo. Teška srca moram reći da sam u ovih osam mjeseci očekivao pomoć od suvlasnika tj. Grada i općina Sv. Petar Orehovec i Sv. Ivan Žabno. No, ni milimetra ni lipe nismo dobili.

Sam samcat se borim i moram se pohvaliti (iako to ne volim) da sam uspio izdržati gotovo bezizlaznu situaciju. Uspio sam dovesti nove reklame i povećati promet za oko 300 000 kn (a kad govorim o prometu, morate znati da su Radio Križevci obični d.o.o. i kao takvi sami na tržištu, nema dotacija, raznih državnih pomoći ili posebnih sufinanciranja, sami zarađujemo oglašavanjem), ali taj promet je odmah otišao na krpanje starih tuđih dugova, uz moje privatne pozajmice.

Posebno sam sretan što smo uspjeli, iako s nedovoljnim kadrom, staviti nove glasove i mlade ljude, stvorili smo pozitivnu atmosferu, izbjegli utjecaj politike na program, jako smo podigli slušanost koja raste iz dana u dan, na što smo posebno ponosni.

Promijenili smo programsku shemu, iako smijemo promijeniti samo 10% od prijašnje, učinili smo da nas ljudi zovu sve više i više s velikim pohvalama, a to nam je i bio cilj. U konačnici mi smo tu zbog našeg slušateljstva. A najvažnije već osam mjeseci isplaćujemo plaće, a to je morate priznati pozitivan pomak.

Kao značajno medijsko proširenje ovih dana kreće internetski portal ‘radiokrizevci.hr’. Odakle Vam ideja za ovaj potez? Ili se radi o ‘vanjskoj’ inicijativi?

Da, www.radiokrizevci.hr. Odmah jasno i glasno, nema nikakve vanjske inicijative! A ideja je isključivo moja. Ona je nastala još i prije moga dolaska i uopće prijedloga da dođem na radio.
Kako sam dvadesetak i više godina bio u zdravstvu, tako sam mislio da je takav portal potreban ljudima. Da je tema zdravlja važna, možda i najvažnija u našem ljudskom životu i o tome sam razmišljao.

S obzirom da mi po prirodi svoga posla u Radio Križevcima kao mediju proizvodimo informacije različitog karaktera, tako je posve prirodno da sa svojim resursima (za koje opet kažem da su vrlo ograničene, ali imamo veliku volju i trud) iskoristimo i internetski prostor.

Moji mladi djelatnici ionako dobar dio energiije troše na objavu svih naših i tuđih vijesti na Facebook stranici Radija Križevci, pa slijedom toga cijelu priču pretvaramo u portal. To je u svijetu biznisa i interneta potpuno normalno. Danas gotovo da nema radijske postaje koja nema svoju web stranicu.

Ako se dobro sjećam, prvu inicijativu za lokalni portal dao je pokojni Ivica Mihalić, te se ovaj portal još uvijek može otvoriti. Negdje istovremeno pojavljuje se i krizevci.info, koji je dugo vremena bio živahno sastajalište uglavnom mlađe populacije. Bio je posebno popularan kroz diskusije koje su se vodile ispod postova. Ovaj je portal aktivan, te je nedavno izveo ambiciozan rebrending.

I tu je konačno prigorski.hr, koji je u kratkom razdoblju postao vodeći portal sa širim područjem pokrivanja. Gdje vidite svoj prostor, odnosno, koji geografski i koji medijski porostor vidite u Vašem portalu?

Istaknuti ću da mi nemamo namjeru biti nekome konkurencija, baš suprotno, želimo biti dopuna već postojećim portalima i potpuno različiti od svih drugih. U ovo kratko vrijeme koliko sam direktor na Radio Križevcima moram pohvaliti odličnu suradnju sa vašim portalom prigorski.hr. za koji imam samo pohvale.

Kao što sam rekao, na neki način želimo biti produžena ruka našem radijskom programu, a teme iz života i zdravlja će nam biti na prvom mjestu – life style. Želja nam je povezati se više s našim slušateljima i od sada i čitateljima, a želimo pisati ono što ljude najviše zanima, ali to neće biti trač i ogovaranje, haha.

komljenovic

Želimo spajati ljude ne razdvajati. Tu vidimo naš prostor, a teme zdravlja je dobra prilika za to. Geografski internet nema ograničenja, ali namjera nam je pratiti prvenstveno Križevce i okolicu (i sam naziv radiokrizevci.hr, sugerira naše područje radijske koncesije, no prioritet nam je i naša županija, iako ćemo pratiti bjelovarski kraj, Koprivnicu posebno, a Zagreb nam je posebno interesantan, jer nam tamo djeluje nekoliko vanjskih suradnika koje će pokrivati dosta tema. Može se reći da želimo biti svjetski portal, jer imati ćemo i dosta postova o putovanjima po svijetu, da malo otkrijem neke planove.

Bit će humora, a politiku čeka naša satira- Dakle nismo ničiji!

Kakav je odnos Grada kao suvlasnika Radio Križevaca u ovom programu?

Već sam rekao, nemamo odnos, u ovaj projekt idemo sami. A što se tiče Radija očekujemo da se sve pokrene s mrtve točke i da imamo korektan odnos. Dakle, da pojasnim, očekujem pomoć u rješavanju svih problema, od vlasničkih, tehnike do prostora.

Koliko je ‘Radio Križevci pripremljen za ovu inicijativu? Je li sve za portal već spremno, jesu li ostvareni tehnički i kadrovski preduvjeti?

Šest mjeseci smo se pripramali za ovo, nestrpljenje i uzbuđenje je veliko, start je 20. rujna.
Ljudski i psihički smo potpuno spremni, s malo ljudi, ali uz veliku motivaciju. Jako zahvaljujem svojoj ekipi, imamo viziju i jasne ciljeve, a to je malo spavanja, haha, a tehnički smo se da tako kažem „skrpali“, no bit će sve u redu.

U Koprivnici djeluje pet portala koji pokrivaju grad i područje. Gdje se vidite u nekoj raspodjeli medijskog prostora?

Prostora ima dovoljno za sve, gdje čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna, haha. Vidjet ćemo ubrzo. Čitajte nas, jer i mi smo vas, kao što ćemo i dalje.

Zdenko Balog/prigorski.hr

Provjerite i ovo

nadin

[FOTO/VIDEO] Gošće iz Slovenije na vrbovečkoj “Reviji u slici”

Gošće iz Slovenije sudjelovale su proteklog vikenda na vrbovečkoj “Reviji u slici”. Nada Merlin – …

ana marija

[FOTO/VIDEO] REVIJA U SLICI Ana Marija Bunjački i Frizerski studio “Kornelija”

Na 8. Reviji u slici održanoj u vrbovečkom Hotelu Bunčić tim su činile Ana Marija Bunjački …