Izjava dana
Hrvatski laburisti

Razgovor s predsjednicom Hrvatskih laburista Nansi Tireli: Političare treba kažnjavati na izborima

Razgovarali smo s predsjednicom Hrvatskih laburista Nansi Tireli. Za prigorski.hr govori o pravima radnika, ružnim i lijepim političkim trenucima, suradnji i koalicijama s ostalim strankama i o mnogim drugim temama.

Predstavite čitateljima portala Vaš životni i politički put?

I jedan i drugi slični su i nadopunjuju se. Stručna sam specijalistica ekonomije poduzetništva i dvadeset i dvije godine bila sam poduzetnica. U politici sam aktivno od 1997. godine kao nezavisna, a 2010. godine prvi se put upisujem u neku političku stranku. S obzirom na sve ono što Laburisti zagovaraju i za što se zalažu, bili su moja jedina opcija. Prava svakoga čovjeka, socijalna pravednost i težnja za jednakošću nešto je što sam zagovarala i za što sam se zalagala od kada znam za sebe. Od 2011. godine saborska sam zastupnica iz VIII izborne jedinice.

Rođena sam i živim u Labinu, ponosnom, revolucionarnom i rudarskom gradu prelijepe Istre, u kome su se još od daleke 1921. godine rudari pobunili protiv izrabljivanja i zlostavljanja radnika, protiv nehumanog kapitalizma. Priče djeda rudara koji je i sam bio dionik naše Labinske Republike i usađene obiteljske vrijednosti , stvorili su od mene laburisticu daleko prije nego li su Hrvatski Laburisti – Stranka rada i službeno registrirani kao politička stranka.
Ponosna sam mama i prijateljica Ane i Roberta.

Po čemu se Hrvatski laburisti  razlikuju od ostalih stranaka?

Laburisti su stranka koja se zalaže za prava onih koji žive od svoga poštenoga rada. Za rad, znanje, istinu, poštenje i društvenu pravednost. Sve ono što znamo, istinom, poštenjem i poštenim radom želimo kroz zakonske prijedloge i izmjene postojećih zakona dati društvu kako bi svi pred pravdom bili jednaki. Razlikujemo se i po tome što uvijek progovorimo o problemu prije nego li zbog njega nastanu nesagledive posljedice.

Prvi smo progovorili o štetnosti “švicarca” i devizne klauzule, o odgovornosti Hrvatske narodne banke i loše monetarne politike koja se vodi. Prozivali smo Rohatinskog onda kada su ga svi hvalili. Zbog lošeg upravljanja državnom imovinom podnijeli smo kaznenu prijavu prije dvije godine, a tek se sada govori o nezakonitoj prodaji Croatia osiguranja. Također, prije više od dvije godine, prvi smo upozorili na kriminalnu hobotnicu oko Raiffaisen štednih zadruga i zatražili od tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Bajića, ministra Linića i ministra pravosuđa da ispitaju što se događa. Tražili smo smanjenje plaća državnih dužnosnika kako bi pokazali empatiju prema građanima.

Zahvaljujući laburistima neisplata plaća radnicima postala je kazneno djelo. Prvi smo progovorili o lošoj praksi dugogodišnjih i neefikasnih stečajnih postupaka i gubitka radnih mjesta. Da nas se htjelo čuti onda kada smo na to ukazali, danas bi bilo manje blokiranih građana, više onih koji žive u svojim stanovima jer ih nisu deložirali, više onih koji rade i za svoj rad primaju plaću i manje korisnika socijalne pomoći.

Možete li istaknuti političare iz drugih stranaka s kojima imate dobru suradnju?

Osobno imam dobru suradnju sa svim političarima. Moja je filozofija da se mi međusobno ne trebamo baš nešto puno voljeti, ali moramo surađivati iz jednostavnog razloga što svi imamo istu zadaću, iznaći najbolje rješenje da svima zajedno bude bolje.S nekima suradnju uspostavite brže, s nekima sporije. Zavisi o temi, ideologiji, osobnosti, principima, ciljevima.

Možete li istaknuti najljepši i najružniji trenutak u političkom djelovanju?

Lijepi su trenuci kada vam većina u Saboru usvoji prijedlog zakona ili amandman kojim građanima olakšavate život, kada vas primi ministar i sasluša problem na koji upozoravate i pozitivno odreagira. Lijep je trenutak kada čovjeku koji od vas traži pomoć možete pomoći u iznalaženju rješenja za njegov problem.

Ružno je kada vas prozivaju populistom i demagogom kada najiskrenije govorite o problemima koji tište vašu mamu, dijete, prijatelja ili poznanika. Onda se pitate s koje sam ja to planete pala i zašto me nitko ne razumije. Osjećate se loše. Osjećate se loše i kada jedino vi mislite da je zadaća političara da se bori za bolje društvo i popravlja ono što ne valja za dobrobit svih, a svi vas uvjeravaju da to nije politika, nego da je politika nešto puno više od toga. Osjećate se isfrustrirano kad nikako ne možete shvatiti koja je to vaša zadaća veća od dobrobiti društva. Svaki trenutak u kome napravite dobro, dobar je i lijep. Svaki trenutak u kome ste nemoćni pred sistemom i ljudskom zločestoćom, pred neznanjem i bahatošću, jako je težak i ružan.

Koliko županijskih, gradskih i općinskih organizacija i koliko članova imaju Hrvatski laburisti – Stranka rada?

Imamo 18 županijskih organizacija, 50 gradskih i 71 općinsku organizaciju i s današnjim danom 8.605 članova.

Je li moguća koalicija Hrvatskih laburista sa SDP-om ili HDZ-om?

Laburisti su istinska ljevica i koalicija sa SDP-om je moguća ukoliko se uspijemo dogovoriti i postići konsenzus oko prioriteta za hrvatske građane. Mi se zalažemo za socijalnu demokraciju, a to znači za izgradnju socijalne države i sustava međugeneracijske solidarnosti i ravnomjernu distribuciju dohotka. Naš prioritet je reindustrijalizacija, a pogotovo proizvodnja hrane koja mora postati jedan od naših strateških ciljeva. Zalažemo se za reformu javne uprave i lokalne samouprave jer je postojeće stanje neodrživo. Nužno je provesti usklađivanje fiskalne i monetarne politike kako bi obrtnici, mali i srednji poduzetnici mogli lakše doći do jeftinijeg kapitala i otvorili nova radna mjesta. Sve su to ciljevi ljevice koja se u ovom teškom trenutku bipolarizacije hrvatske političke scene mora ujediniti.

Sa HDZ-om koalicija nije moguća, jer najvećim dijelom za sve što se u ovih posljednjih dva desetljeća lošeg dogodilo od kriminalne pretvorbe i privatizacije, zaduživanja, loše monetarne politike, pogodovanja interesnim skupinama, stranim bankama i sumnjivom kapitalu, kriv je upravo HDZ.

Kakvi su Vam planovi za parlamentarne izbore i kada ih očekujete?

Odluku o tome kako ćemo izaći na izbore, da li samostalno ili u koaliciji, donijeti će Nacionalno vijeće Stranke. Želja nam je ostati parlamentarna stranka jer jedino na taj način možemo utjecati na promjene u društvu. Laburisti s obzirom na sav svoj minuli rad to zasigurno zaslužuju ali zadnja je ipak na biračima. Mislim da će izbori biti početkom sljedeće godine.

U RH ima preko 150 političkih stranaka, svaki mjesec se osnivaju nove, zašto se to događa?

Postoji više razloga za to. Pozitivne se promjene sporo događaju, građani su nezadovoljni i sve se teže živi. Neki misle da to mogu promijeniti puno brže i bolje pa osnivaju stranke, drugi su izašli iz nekih stranaka pa osnivaju svoje, a treći su svjesni nezadovoljstva građana pa osnivaju stranke i obećavaju revoluciju.

Kako bi prokomentirali gospodarsku situaciju i položaj radnika u RH?

Čim imate oko tristo tisuća nezaposlenih, veći uvoz nego izvoz, više prihoda od pruženih usluga nego li od industrije, svaki dan sve više korisnika socijalne pomoći, sve lošiju demografsku sliku, sve manje mladih znanstvenika koje ste odškolovali pa ih potjerali u svijet jer vam nisu trebali, malo investicija, visoke kamate i nemogućnost kreditiranje jer su banke u stranom vlasništvu, znamo da imamo lošu gospodarsku situaciju.

Upravo zbog svega toga položaj radnika sve je gori, jer rade puno više za manju plaću. Radnike se ucjenjuje radnim mjestom. Veća ponuda radne snage od potražnje uvijek je narušavala radnička prava.

Koju poruku želite uputiti čitateljicama i čitateljima portala prigorki.hr?

Pred nama su parlamentarni izbori i na biračima je u ovom trenutku najveća odgovornost za budućnost svih nas zajedno. Voljela bi da na birače malo djeluju obećanja i marketinške poruke, a više minuli rad svake stranke i političara. Dokle god na izborima ne počnemo kažnjavati političare kojima je politika bila izazov samo zbog njih samih, a ne zbog svih, nećemo osjetiti pomake i poboljšanje.
Želim svima puno zdravlja i osobnih uspjeha.

prigorski.hr

fotografija: fah

Provjerite i ovo

joy6

[FOTO/VIDEO] Oni su grupa “Joy”

Nakon što su pred tek nešto više od mjesec dana digli na noge publiku križevačkog …

foto: Ozren Špiranec/glaspodravine.hr

HAPPY PREPPY Križevčanka Suzana Zidarić s ljubavlju šiva cipelice

Križevčanka Suzana Zidarić ima 33 godine i kad vam se predstavi prvo će za sebe …