romina2

PRIGORSKA MAJSTORICA U PRIPREMANJU ŠTRUKLJA Romina Brtan otkrila male tajne u pripremanju vrhunske prigorske delicije

Romina Brtan iz Prikraja Križevačkog, udana, majka troje djece, bivša križevačka gradska vijećnica i od proteklog vikenda pobjednica “Štrukljade” koja se održala pod organizacijskom kuhačom portala prigorski.hr u sklopu 51. Križevačkog velikog spravišča.

Romina je osvojila 1500 kuna i nagradu Podravke, a nakon što joj je križevački gradonačelnik Mario Rajn uručio nagrade, otkrila nam je male tajne u pripremanju ove vrhunske prigorske delicije.

romina4

Romina Brtan je za prigorski.hr otkrila tajnu u pripremanju vrhunskih prigorskih štruklja. – Tajna je u dobroj volji i umijeću mojih prstiju. Ništa ne važem, ali treba znati kakvo treba biti tijesto, a pripremati štruklje me naučila moja krizmana kuma prije dvadeset godina – rekla je Romina i dodala kako je za krštenje svojeg drugog djeteta omijesila i ispekla 200 komada štruklja za sve goste.

romina1

-Mora biti domaći, kvalitetan friški sir i domaće friško vrhnje. Treba i brašna i tijesto ne smije biti pretvrdo ni premekano. Mora malo odstajati, jer se ne može razvlačiti i to je jedna od tajni. Tko god peče štruklje zna da tijesto mora malo odstajati.

Štruklji ne smiju biti preslani, mora biti optimalna količina soli, kako u tijestu, tako i u siru. Uvijek probam slanoću u siru – kazala je Romina i napomenula kako priprema i štruklje od voća.

romina3

-Sad su na redu jabuke petrovke i to su fini štruklji. Ukućani hvale moje štruklje, a mjesečno ih pripremam barem dva do tri puta. Za pripremiti jedan protvanj štruklja treba sat vremena i još 35-40 minuta terba za pečenje, ovisno o rolu i treba ih peći na 180-200 stupnjeva – kazala je i otkrila što još stavlja na štruklje.

-Na vrh stavim vrhnje i premažem štruklje s kiselim domaćim vrhnjem, a za natjecanje sam domaćim putrom premazala sa strane i između svakog štruklja. Putar sam koristila umjesto ulja ili masti – kazala je prigorska majstorica štruklja.

romina

-Vjerujem da ću se prijaviti i sljedeće godine na “Štrukljadu”, a moram zahvaliti suprugu, mami svekru i svekrvi što su čuvali moje troje dječice da bi ja mogla u miru pripremiti štruklje – zaključno je rekla pobjednica križevačke “Štrukljade 2018”.

prigorski.hr

Provjerite i ovo

1-mišel

Mišel Doskočil od zaborava spašava autohtoni križevački specijalitet zanimljivog naziva

U sklopu Adventa u Križevcima, građani će na božićnom domjenku 21. prosinca moći uživati u …

sven i andrea (1)

Kreativni spoj // Sven Šestak i Andreja Živko, koprivničko-đurđevački par koji oduševljava svojim umjetničkim radovima

Koprivničko-đurđevački likovno-glumački par Andreja Živko i Sven Šestak nedavno su predstavili svoju privatno-poslovnu suradnju koprivničkim …