zgrada1

Priča o obnovljenoj križevačkoj uglovnici

Skidanjem skele nakon fasadne obnove, u punom je sjaju zablistala uglovnica Nemčićev – Strossmayerov trg u Križevcima. Ova katnica suzdržano elegantnog ukrasa odaje oblicima pripadnost stilskom razdoblju klasicizma i bidermajera, no vrijeme njene izgradnje nije točno poznato.

Spada u prvi sloj izgradnje izvan gradskih zidina, te svojim volumenom definira prostor Nemčićevog trga. Vidljiva je na katastarskom planu iz 1857., a već polovinom 19. stoljeća ovdje djeluje Gostionica ‘K zelenom drvetu’.

Ovdje su se, prema riječima Mirka Bogovića, uprizorivale prve amaterske kazališne predstave u gradu, već prije 1856. Kasnije u prostoru se nalazi Brennerov Grand Hotel. Još krajem prošlog stoljeća, stariji su Križevčani znali nazivati ovu zgradu jednostavno Hotelom.

zgrada
Iako nije isključena mogućnost da je tijekom naraštaja zgrada pretrpjela i određene pormjene, ne samo u unutrašnjosti nego i na fasadi, njena decentna izvedba slaže se s mogućom datacijom oko 1830. godine ili čak nešto ranije.

Stoga nas ne treba prevariti skroman izgled ove zgrade, jedan je to od najznačajnijih spomenika urbane kulture 19. stoljeća u Križevcima, te treba pozdraviti njenu obnovu kao prilog očuvanju baštine, kulturne, kao i urbanističke.
zgrada2

Zdenko Balog/prigorski.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

foto-3755

Marijan Detoni (Križevci, 18. travnja 1905. – Zagreb, 11. svibnja 1981.)

Marijan Detoni bio je hrvatski slikar i grafičar. Rođen je u Križevcima 18. travnja 1905. …

kateedrala1

GRKOKATOLIČKA KATEDRALA PRESVETE TROJICE Od samostana augustinaca do Bolléova remek – djela

Piše: Matej Bunta, mag. hist. Mjesto današnje grkokatoličke katedrale u 14. stoljeću pripadalo je augustincima. …