zgrada1

Priča o obnovljenoj križevačkoj uglovnici

Skidanjem skele nakon fasadne obnove, u punom je sjaju zablistala uglovnica Nemčićev – Strossmayerov trg u Križevcima. Ova katnica suzdržano elegantnog ukrasa odaje oblicima pripadnost stilskom razdoblju klasicizma i bidermajera, no vrijeme njene izgradnje nije točno poznato.

Spada u prvi sloj izgradnje izvan gradskih zidina, te svojim volumenom definira prostor Nemčićevog trga. Vidljiva je na katastarskom planu iz 1857., a već polovinom 19. stoljeća ovdje djeluje Gostionica ‘K zelenom drvetu’.

Ovdje su se, prema riječima Mirka Bogovića, uprizorivale prve amaterske kazališne predstave u gradu, već prije 1856. Kasnije u prostoru se nalazi Brennerov Grand Hotel. Još krajem prošlog stoljeća, stariji su Križevčani znali nazivati ovu zgradu jednostavno Hotelom.

zgrada
Iako nije isključena mogućnost da je tijekom naraštaja zgrada pretrpjela i određene pormjene, ne samo u unutrašnjosti nego i na fasadi, njena decentna izvedba slaže se s mogućom datacijom oko 1830. godine ili čak nešto ranije.

Stoga nas ne treba prevariti skroman izgled ove zgrade, jedan je to od najznačajnijih spomenika urbane kulture 19. stoljeća u Križevcima, te treba pozdraviti njenu obnovu kao prilog očuvanju baštine, kulturne, kao i urbanističke.
zgrada2

Zdenko Balog/prigorski.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

Milena Šugh - Štefanac

Milena Šugh – Štefanac (Križevci, 13. srpnja 1884. – Križevci, 9. listopada 1957.)

Operna pjevačica. Rođena je u Križevcima u plemićkoj obitelji Šugh. Školovanje nastavlja na Hrvatskom glazbenom …

Josip Buturac

Josip Buturac (Grabarje kraj Požege, 14. studenoga 1905. –Lovrečina Grad, 5. listopada 1993.)

Hrvatski povjesničar i arhivist. Nakon završena studija na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu studirao crkvenu povijest …