obitelj

Predstavljen program „Za snažniju obitelj”

Danas su predstavljene prve u nizu aktivnosti programa „Za snažniju obitelj” čiji je cilj osigurati kvalitetnu podršku društva obiteljima koje se suočavaju s teškim situacijama. Ovaj program, koji su zajedno pokrenuli Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF u suradnji s partnerima, obuhvatit će oko 1400 socijalnih radnika, edukatora, pravnih i drugih stručnjaka koji rade s obiteljima u riziku.
Oni će kroz ovaj program dobiti učinkovite alate koji će im pomoći u izgradnji kvalitetne suradnje s roditeljima koji trebaju pomoć. Program provodi Društvo za psihološku pomoć u suradnji s Hrvatskom udrugom socijalnih radnika.

Siromaštvo, nezaposlenost, nedostatak usluga, narušeni odnosi ili kronične bolesti često donose dodatne izazove u živote obitelji, i stoga je važno za roditelje koji se bore s tim izazovima osigurati podršku društva. Fokus programa bit će upravo pružanje podrške u takvim okolnostima.

„Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece (19.11.) važno je svake godine obilježiti kao bi se stalno podsjećalo na problem i podizala svijest cjelokupnog društva, roditelja i skrbnika djece, kao i svih stručnjaka u radu s djecom, da je zlostavljanje djece zabranjeno. Mi ćemo i dalje kontinuirano i sustavno raditi na prevenciji svih oblika nasilja nad djecom u obitelji uključujući senzibilizaciju i edukaciju svih stručnjaka. Potrebno je sustavno ulaganje u razvoj roditeljskih kompetencija, a posebno roditeljima koji nemaju dovoljno socijalne podrške i izloženi su brojnim životnim nedaćama, jer veći rizik za nasiljem nad djecom pokazuju roditelji koji su izloženi većem broju objektivnih životnih stresora kao što su nezaposlenost, siromaštvo, bolest ili su sami bili žrtve nasilja kao djeca.“, rekla je Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

„Istraživanja su pokazala da roditelji koji se suočavaju s financijskim problemima, nezaposlenošću i bolestima te oni koji nemaju dovoljnu podršku svoje okoline zbog stresa i osjećaja nemoći češće reagiraju nasilno prema djeci. Iako je ono zakonski zabranjeno, fizičko kažnjavanje djece u Hrvatskoj je i dalje rašireno. Samo tijekom prošle godine svaki četvrti šesnaestogodišnjak doživio je tjelesno kažnjavanje, bio psihički zlostavljan ili je svjedočio nasilju među roditeljima, a svaki osmi i sam trpi tjelesno zlostavljanje.”, istaknula je prof.dr.sc. Marina Ajduković sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu i voditeljica programa Društva za psihološku pomoć koji ima za cilj unapređenje sustavne podrške roditeljima obiteljima s djecom koje žive u rizičnim okolnostima.

Ta su djeca češće nego drugi vršnjaci uključena u nasilne vršnjačke odnose, bilo kao počinitelji bilo kao žrtve, sklonija su agresivnom ponašanju i kršenju pravila. Istodobno se nose s anksioznošću, depresijom i različitim psihosomatskim teškoćama.

„Teške životne okolnosti mogu se prebroditi uz pravovremenu i kvalitetnu podršku. Svaka obitelj povremeno se susreće s izazovima, a tražiti podršku nije znak slabosti, nego odgovornosti. Ulažući resurse u podršku roditeljima u krizi, stvaramo preduvjete za zdravije i sretnije društvo.”, kazala je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Važnu ulogu u zaštiti dobrobiti djece ima kontinuirano ulaganje u rad s obiteljima kojima su potrebni pomoć i podrška. Osnaživanjem bioloških obitelji u krizi i uz pomoć novih usluga centri za socijalnu skrb za najranjiviju će djecu osigurati cjeloviti pristup u najboljem interesu djeteta. Program „Za snažniju obitelj” (vrijedan više od 3,3 milijuna kuna) provodit će se od 2017. do 2020. godine, a kroz sustav socijalne skrbi od njega će koristi godišnje imati oko 5500 obitelji i 29 000 djece. Uz Hrvatsku udrugu socijalnih radnika, partneri programa „Za snažniju obitelj” jesu i Centar za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno”, Društvo za psihološku pomoć, Sirius – Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanja te Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece.

prigorski.hr

fah

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

učenici nakit

Đurđevački učenici izrađivali nakit od otpada

Učenici 8.c razreda đurđevačke Osnovne škole Grgura Karlovčana pod satom razrednika sudjelovali su u kreativnoj …

predstava kalinovac (1)

FOTO Glumačka družina iz Ferdinandovca nasmijala Kalinovčane

U Društvenom dom u Kalinovcu posljednjeg dana obilježavanja Lukova, u nedjelju, glumačka družina iz Ferdinandovca …