IMG_1352_ac_resize

PREDSTAVLJAMO: Križevački čitateljski klub “Kričak” – mjesto gdje nastaju nova prijateljstva

U Križevcima već godinu i pol, u okrilju Gradske knjižnice Franjo Marković, sastaje se mala čitalačka zajednica Križevački čitateljski klub. Na prijedlog članice Marije Milas, članovi su se složili da se klub nazove Kričak. O nastanku, namjerama i radu Krička, nešto nam je više rekla voditeljica kluba Maja Baksa Žeđa:

– Čitateljski klub Kričak počeo je djelovati u rujnu 2016. Do sad smo čitali 19 naslova različitih autora. Prvenstveno čitamo djela živućih autora.  Sastajemo se jednom mjesečno, utorkom popodne, te raspravljamo o pročitanoj knjizi. Svi članovi tokom mjesec dana između dva sastanka pročitaju isti naslov što nam omogući Martina Majdak iz Gradske knjižnice, koja pribavi dovoljan broj istih naslova. Na sastancima raspravljamo o knjizi, te članovi daju ocjenu pročitanog djela. -pojasnila je te dodala kako je kroz Klub je prošlo 11 članova, ali neki nisu bili u mogućnosti posjećivati sastanke ili su se zbog posla odselili, pa trenutno klub broji 7 članova.

knjizevni klub kricak02

-Članstvo je bez obveza, nemamo članarinu, ovdje smo zbog druženja uz knjigu i zbog njegovanja aktivnog čitanja. Otvoreni smo za nove članove, pa ovo možete shvatiti i kao poziv, ako nam se želite pridružiti i čitati s nama. Nađite taj sat vremena u danu za čitanje, pridružite nam se jednom mjesečno na druženju! -istaknula je Maja Baksa Žeđa.

– Imali smo prilike razgovarati i s autorima, te s jednim prevodiocem. Tako smo čitali pripovijetku Zdenka Baloga ‘Venera u Ovnu’ i razgovarali o tome s autorom, a nakon čitanja novog romana Kristiana Novaka, ‘Ciganin, ali najljepši’, sudjelovali smo na susretu s autorom. Također, bilo je zanimljivo družiti se s prevodiocem s ukrajinskoga, Domagojem Kličekom uz roman A. Aleksijević ‘Černobilska molitva’, kojeg je Kliček preveo. -rekla je.

knjizevni klub kricak13

Od prvog dana je u Kričku i Sandra Knajp, komercijalistica u jednom trgovačkom lancu i majka dvoje male djece, 6 i 4 godine:

– Odlučila sam se pridružiti klubu čim sam čula za ovu inicijativu iz dva razloga: prvi i najvažniji je taj što oduvijek obožavam čitati. Odmalena sam bila i član gradske i školske knjižnice, lektiru čitala godinu unaprijed tokom ljeta i uživala u tome pogotovo u gimnaziji gdje mi je predavao prof. Petar Milas. Bio je veoma zadovoljan kad sam već početkom rujna odabrala nekoliko knjiga i odgovarala na satu hrvatskog.

knjizevni klub kricak05

Drugi ali ne utoliko manje važan razlog je taj sto su mi se dogodile neke ne bas lijepe stvari u životu i to u nekoliko navrata i jednostavno sam trebala promjenu,  nešto novo u životu,  nove ljude oko sebe, poticaj, novu-staru zanimaciju jer sam istini za volju čitanje knjiga zanemarila otkada sam rodila jer su me moji dečki Kevin i Kris skroz zaokupili, pogotovo otkad smo sami i nisam imala vremena. Barem sam mislila da nemam uz svu brigu oko njih i svakodnevnih stvari te uz stresan posao, vremena još i za čitanje. -pojasnila je.

knjizevni klub kricak10

– Pristupanje Klubu pogodovalo je, jer se uz knjigu konačno opustim, počela sam redovno voditi klince u Knjižnicu kako bih im prenijela ljubav prema čitanju te da steknu naviku. Volim debatirati o pročitanom, iznijeti svoje ali i saslušati tuđa mišljenja, pogotovo stručnjaka, profesora, ali i osoba koje čitaju još davno prije nego sam se ja i rodila. Sve u svemu, drago mi je što sam članica Kluba otpočetka, što sam uvela nove ljude u svoj život, što sam dala priliku nečem zanimljivom, korisnom i nadasve poučnom…tko nam se god pridruži neće mu biti žao jer su druženja stvarno inspirativna. – kaže Sandra Knajp.

knjizevni klub kricak12

Marija Milas, umirovljena profesorica hrvatskog, također je od početka u Klubu. -Godinu i pol druženja s Kričkovcima obogatio me za lijepa prijateljstva, razmjenu mišljenja o pročitanim knjigama i novim pogledima o istoj tematici. Svaki naš sastanak željno iščekujemo i veselimo se novim naslovima kojima nas opskrbljuje naša Maja. Bilo bi mi drago da nam se pridruže i novi članovi, vidjet ćete kako je s nama veselo! -rekla je prof. Milas.

knjizevni klub kricak15

Među ‘osnivače’ pripada i Grozdana Boba Pavičić: – Konačno, u mirovini, imam nešto više vremena družiti se sa knjigom i razmijeniti svoje dojmove u društvu s prijateljima različitih generacija i zanimanja. S toga su susreti Kričkovaca zanimljivi, jer svatko od nas pet članica i dva muška, člana imamo svoje mišljenje o istoj knjizi koju nam naša predsjednica Maja daje kao domaću zadaću. Taj jedan sat druženja jednom mjesečno očekujem s veseljem. -kazala je.

knjizevni klub kricak17

Filip Mladenović učlanio se u Klub kasnije. -U klub čitatelja učlanio sam se nakon završetka fakulteta i povratka u Križevce. Učlanio sam se jer mi je nedostajala diskusija na koju sam se navikao tijekom fakulteta. Kričak mi omogućuje upravo to, uz dobru atmosferu i zanimljive knjige vrlo se radujem svakom dolasku. Mišljenja su često različita, ali upravo to čini diskusiju zanimljivijom. Preporučio bih svakome tko voli čitati i nakon toga diskutirati o knjizi da se učlani. -rekao je Mladenovič.

knjizevni klub kricak18

Na kraju ponavljamo poziv zainteresiranima da se jave voditeljici Kluba Maji Baksa Žeđa na mail majabaksa@net.hr zbog informacija i upisa u Klub.

knjizevni klub kricak09 knjizevni klub kricak04 knjizevni klub kricak06 knjizevni klub kricak07 knjizevni klub kricak14

Zdenko Balog/prigorski.hr

Provjerite i ovo

odbojkasice

ODBOJKA Križevčanke pobijedile Koprivničanke

Križevačke su odbojkašice pobijedile u područnom natjecanju Koprivnicu 3:0. Po setovima je bilo 25:8, 25:10, …

bjelovarska

Križevci: Za promet se zatvara prijelaz preko željezničke pruge u Bjelovarskoj ulici

Zbog radova u subotu, 15. prosinca od 22 do nedjelje, 16. prosinca do 6 sati …