Izjava dana
kolinda predsjednica

Predsjednica Republike u radnom posjetu Republici Sloveniji

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i talijanski predsjednik Sergio Matarella bili su gosti slovenskog predsjednika Boruta Pahora na svečanom službenom ručku u Brdu kod Kranja koji je povodom početka svog drugog mandata za čelnike susjednih zemalja priredio slovenski domaćin, a hrvatska Predsjednica i slovenski Predsjednik prije toga su imali i kraći razgovor u četiri oka o odnosima dviju država.

Grabar-Kitarović izjavila je kako vrlo dobre sveukupne odnose dviju prijateljskih država, članica Europske unije i saveznica u NATO savezu, ne trebaju zasjeniti pojedina otvorena pitanja koja je moguće riješiti dijalogom i uz međusobno poštovanje.

Istaknuti medijski naslovi i otvorena pitanja koja postoje ne bi trebali zasjeniti ukupnu suradnju i vrlo dobre odnose Slovenije i Hrvatske koje su susjedne i prijateljske države, te članice Europske unije i NATO saveza, istaknula je u svom obraćanju Kolinda Grabar-Kitarović.

S otvorenim i prijateljskim dijalogom otvorena se pitanja mogu riješiti i ja vjerujem da su naše države za to više nego sposobne, poručila je Predsjednica u Brdu kod Kranja. Istaknula je i važnost koju Slovenija i Hrvatska kao članice Europske unije imaju u širem okruženju u sklopu inicijative Brdo – Brijuni, gdje svojim primjerom pomažu susjedima u približavanju euroatlantskim integracijama.

Zahvaljujući predsjedniku Pahoru na gostoprimstvu i zaželjevši njemu osobno i njegovoj obitelji, te slovenskom narodu sve najbolje, hrvatska je Predsjednica kazala da su sastanci poput današnjeg, iako neformalni, važni i da je potrebno poticati dijalog.

Pozdravljajući visoke goste, predsjednik Pahor je kazao da se vanjska politika svake države gradi na dobrosusjedskim odnosima i suradnji, što je i primarni interes susjednih država i naroda. Zato je potrebno tražiti rješenja za sve probleme, a onda se i držati dogovora kad se do njih dođe, rekao je slovenski Predsjednik.

Probleme uzrokuju ljudi, ali su svi problemi rješivi, a u tom bi smislu primjer ljudima da se stvari mogu riješiti trebali davati političari, kazao je među ostalim Pahor koji je istaknuo i “mediteransku dimenziju” današnjeg susreta, te je zahvalio gostima na dobrim željama.

prigorski.hr

fah

Provjerite i ovo

vrijeme7

Prognoza vremena za utorak

Prevladavat će oblačno. Mjestimice u gorju i Slavoniji slab snijeg, češći prema kraju dana, dok …

kalinovac10

Izvještajno-tematsku Konvenciju održala Općinska organizacija SDP-a Kalinovac

Večeras je održana je Izvještajna-tematska Konvencija Općinske organizacije SDP-a Kalinovac. Predsjednik SDP-a Kalinovac Tomislav Erdelec …