Izjava dana
Patrik Maček/Pixsell
Patrik Maček/Pixsell

Predrag Štromar: Subvencioniranje stambenih kredita je konkretna demografska mjera za mlade obitelji

Izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita omogućavamo mladima ponovo, od ove jeseni, dobivanje stambenih kredite, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar na današnjoj je konferenciji za medije.

„Ovo je bila jednokratna mjera, a mi želimo ovaj model i njegove prednosti za građane koristiti i sljedeće tri godine. Zato osiguravamo tri natječaja sljedeće tri godine, kako bi s jedne strane građani mogli bolje planirati rješavanje svojeg stambenog pitanja, a s druge strane kako bi građevinski sektor također mogao planirati svoje aktivnosti u sljedeće tri godine“ , rekao je Štomar.

Osim toga, produljuje se rok subvencije s četiri na pet godine, a time će duže trajati potpora države u otplati rata kredita

Uvodi se indeks razvijenosti u ovaj Zakon, kako bi priliku za rješavanje svojeg stambenog pitanja mogli iskoristiti i oni iz manje razvijenih dijelova Hrvatska.

Ovo je ujedno i demografska mjera jer se razdoblje subvencioniranja dodatno produžuje za dvije godine za svako rođeno ili posvojeno dijete u vremenu trajanja subvencije. „Zanimljivo je da je rođeno 200 beba u obiteljima koje koriste subvencije od prošlog natječaja“, dodao je Štromar

Do sada je provedbom Zakona o subvencioniranju stambenih kredita realizirano i odobreno 2 321 zahtjeva za subvencioniranje kredita, a u 2018. godini u ovu mjeru je uloženo 42 milijuna kuna.

U rujnu novi natječaji

Treba podsjetiti kako su u prošlom natječaju subvencije dobili svi koji su zatražili subvencije i imali valjanu dokumentaciju.

„Namjera je dati mladim ljudima mogućnost trajnog rješavanja stambenog pitanja, što je vrlo bitan čimbenik u sprječavanju procesa iseljavanja. Vjerujem da će ove izmjene pomoći velikom broju naših mladih građana da riješe svoje stambeno pitanje i osnuju obitelj. Očekujem izglasavanje zakona u Saboru do 13. srpnja, kako bi već kroz ljeto proveli natječaje za banke, a u rujnu i otvorili natječaje za građane“, zaključio je Štromar.

prigorski.hr

Provjerite i ovo

policija

Provala u kuću zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića

U Karlovcu niz pljački proteklog tjedna. Među ostalim opljačkana je kuća zamjenika glavnog ravnatelja hrvatske …

vlada rh

U četvrtak 138. sjednica Vlade RH // Na dnevnom redu raspuštanje Županijske skupštine Ličko-senjske županije, Gradskog vijeća Iloka i Ogulina te vijeća Općine Davor

Sjednica Vlade održat će se u četvrtak, 17. siječnja s početkom u 10  u Banskim dvorima.  …