pravoslavni-badnjak

Pravoslavni vjernici proslavili Badnjak

Pravoslavni vjernici proslavili su Badnjak, a večernje bogoslužje u Crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu u petak je prevodio mitropolit ljubljansko-zagrebački Porfirije koji je pozvao na zajedništvo i pomirenje svih vjera, naroda i država.

Svečanom bogoslužju su, uz mnogobrojne vjernike, nazočili potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik Ivan Pernar, te drugi uglednici iz javnog života Hrvatske i Zagreba.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski izvijestio je kako je, uoči bogoslužja, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović telefonski zaželjela sretan i blagoslovljen Božić uz tradicionalni pozdrav ‘Mir Božji, Hristos se rodi”.

Mitropolit Porfirije istaknuo je na bogoslužju da je svaka negacija drugoga i drugačijega negacija samoga sebe.

“Negacija i isključivanje drugoga iz svog života jest isključivanje sebe samoga”, kazao je te naglasio da je zajednica i zajedništvo istinski i krajnji domet ljudskog postojanja te da su svi odgovorni za zajednicu.

Upozorio je na sukobe država protiv država, rasa protiv rasa, religija protiv religije te, kako je rekao, “duhovni i fizički terorizam”, kao i na bolesti modernog društva poput individualizma i konzumerizma.

Osvrnuo se i na ugroženost obitelji kao jezgre koja bi trebala biti “crkva u malom, zajednica ljubavi, mjesto spasenja i ostvarenja smisla postojanja”.

Mitropolit Porfirije naglasio je da je čovjek zaštićen Božjom ljubavlju kada se brani od egoizma, samoljublja i mržnje te da je tada slobodan. Poželio je sretan i blagoslovljen Božić svim vjernicima, pozvavši ih da otvore vrata svoga srca, te pronađu mir i pomirenje.

(Hina)

fah

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

23.01.2018., Bjelovar - Specijalisticki sajam u okviru Dana poslova u turizmu odrzan je u skolsko-sportskoj dvorani. Specijalisticki sajmovi namijenjeni su ucenicima osnovnih i srednjih skola u cilju predstavljanja i popularizacije turisticko-ugostiteljskih zanimanja, a sajam potice Ministarstvo turizma. 
Photo: Damir Spehar/PIXSELL

VIDEO Bjelovar: Održan specijalistički sajam za učenike u sklopu Dana poslova u turizmu

Specijalistički sajam u okviru Dana poslova u turizmu održan je u školsko-sportskoj dvorani u Bjelovaru. …

Patrik Maček/Pixsell

Plenković s predstavnicima hrvatske manjine u Republici Srbiji

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas, u Banskim dvorima, s predsjednikom Hrvatskog …