Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Pravoslavni vjernici danas slave Uskrs

Pravoslavni vjernici danas slave Uskrs, prema julijanskom kalendaru. Običaji su gotovo identični, vjernici pohode crkvu, farbaju se jaja, kuha se šunka, peku kolači i sl. U Hramu Preobraženja Gospodnjeg  srpskopravoslavni metropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić predvodio je svečanu liturgiju.

Dan prije, Nn Veliku subotu Njegovo Preosveštenstvo Episkop Dalmatinski G. Nikodim služio je u manastiru Krka vazmeno bdijenje i Svetu Arhijerejsku Liturgiju. Okupljenom mnoštvu vjernika koji su došli sa svih strana Episkop je čestitao Uskrsnuće Isusovo tradicionalnom čestitkom Hristos voskrese.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je uputila čestitku vjernicima koji slave Uskrs prema julijanskom kalendaru, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Tradicijskim pozdravom ‘Hristos voskrese!’ srdačno čestitam najveći kršćanski blagdan Uskrs! Neka nas duhovno ozračje Uskrsa potakne na jačanje vjere, širenje zajedništva i milosrđa na dobrobit svih ljudi u našoj Domovini kako bi gradili društvo solidarnosti i međusobnog razumijevanja, istaknula je hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović u čestitci pravoslavnim vjernicima, koji slave Uskrs prema julijanskom kalendaru.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković uputio je čestitku vjernicima koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru, naglasivši kako Uskrsna poruka optimizma i nade potiče da se zalažemo za jačanje dijaloga i međusobnog razumijevanja na dobrobit društva u kojem živimo.

“U ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, svim pravoslavnim vjernicima želim sretan i blagoslovljen Uskrs! Neka vam najveći kršćanski blagdan donose obilje mira, radosti i blagostanja. Uskrsna poruka optimizma i nade potiče nas da se tijekom cijele godine zalažemo za jačanje dijaloga, tolerancije i međusobnog razumijevanja na dobrobit društva u kojem živimo.”
“Od srca vam želim da nadolazeće blagdanske dane provedete u sreći i zadovoljstvu, u krugu obitelji i najmilijih”, naveo je predsjednik hrvatske Vlade Plenković u čestitici pravoslavnim vjernicima, koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru.

prigorski.hr

 

Provjerite i ovo

autocesta

NIZ NEPRAVILNOSTI Trake ispred tunela tek iscrtane, a već se raspadaju

Trake ispred tunela tek iscrtane, a već se raspadaju: Tko je kriv i koliko će …

Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

UČITELJI NE ODUSTAJU OD PROSVJEDA Profesor Franjo Dragičević dobio opomenu

Nema otkaza za profesora Franju Dragičevića iz čakovečke tehničke škole koji je prošli tjedan nasilno …