NOVAGENETIK
porfirije

Porfirije: tzv. Hrvatska pravoslavna crkva za pravoslavlje ne postoji i isključivo je problem države u Hrvatskoj
Eparhijski upravni odbor Eparhije zagrebačko-ljubljanske u Zagrebu dostavilo je u četvrtak kasno navečer medijima priopćenje mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija u kojem se kaže da grupacija koja sebe naziva Hrvatskom pravoslavnom crkvom za pravoslavlje ne postoji i da je ona isključivo problem države u Hrvatskoj.

Djelovanje grupacije koja sebe naziva Hrvatskom pravoslavnom crkvom ne vidim kao problem Srpske pravoslavne crkve i Pravoslavne crkve u svijetu, ističe se u priopćenju mitropolita Porfirija i dodaje da ona za pravoslavlje jednostavno ne postoji.

„Takva grupacija je, poznato je, postojala samo u fašističkoj NDH, kada je služila isključivo ostvarivanju genocidnog programa prema srpskom narodu“ , kaže se u priopćenju.

Stoga je njihovo djelovanje isključivo problem države, njenog identiteta, načina kako država želi da je dožive njezini građani, ali i kakvu sliku o sebi šalje u Europu i svijet, kaže se u priopćenju mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Tzv. Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit najavili su jučer da će Cvjetnom trgu u Zagrebu održati javni obred ‘Veliko posvećivanje vode povodom blagdana Bogojavljanja’, što je predsjednik SNV-a i zastupnik u Saboru Milorad Pupovac ocijenio kao “provokaciju i prijetnju” i kazao da se nada da će nadležni učiniti sve da vjernici bez provokacija i bez pokušaja širenja straha proslave rođenje Kristovo.

(Hina)

fah

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

svijet

Svjetske temperature 2016. probile novi rekord treću godinu zaredom

Svjetske temperature dostigle su 2016. rekordne visine treću godinu zaredom, približivši se dopuštenom pragu za …

bernardic

Stručni skup SDP-a: Privatizacija HEP-a opasna bez prethodne regulacije tržišta

SDP je u srijedu organizirao stručnu raspravu o renacionalizaciji Ine i mogućoj privatizaciji manjinskog dijela …