zebra

Policijski apel pješacima

Na raskrižju Ulice grada Vukovara i Donje Svetice u Zagrebu, 5. lipnja 2018. godine dogodila se prometna nesreća u kojoj je 65-godišnji pješak neoprezno prelazio kolnik na udaljenosti koja je manja od 50 metara od najbližeg pješačkog prijelaza, izvijestili su iz Policijske uprave zagrebačke. Na pješaka je naletio tramvaj i teško ga ozlijedio te je 7. lipnja od zadobivenih ozljeda preminuo.

Ovim putem iz policije podsjećaju na određene prometne propise kojih se pješaci trebaju pridržavati:

– Prilikom prelaženja ceste koristite obilježene pješačke prijelaze te prelazite cestu kada se uvjerite da je cesta slobodna ili kada se uvjerite da vas je vozač uočio i da smanjuje brzinu kretanja vozila kako bi vas propustio.

– Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja.

– Prelazite preko pješačkog prijelaza samo kada je na semaforu upaljeno zeleno svjetlo za pješake, obratite pozornost na vozila koja skreću iz bočnih ulica.

– Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, preko kolnika prelazite pažljivo i najkraćim putem, nakon što ste se uvjerili da to možete učiniti na siguran način i to tako da ne ometate promet vozila.

– Krećite se nogostupom ili drugom površinom određenom za kretanje pješaka, odnosno površinom pokraj kolnika prikladnom za kretanje pješaka.

– Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, nosite reflektirajući materijal.

– Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga.

prigorski.hr

fah

Provjerite i ovo

Davor Javorovic/Pixsell

U prometnoj nesreći poginula pješakinja

Do naleta osobnog automobila na pješakinju došlo je večeras u Osijeku. Pješakinja je smrtno stradala …

Filip Kos/PIXSELL

Policija objavila detalje prometne nesreće u kojoj je poginuo 41-godišnjak

Zagrebačka policija izvijestila je kako je u subotu u 9.40 sati u Ivancu Bistranskom, 41-godišnji …