Izjava dana
zebra

Policijski apel pješacima

Na raskrižju Ulice grada Vukovara i Donje Svetice u Zagrebu, 5. lipnja 2018. godine dogodila se prometna nesreća u kojoj je 65-godišnji pješak neoprezno prelazio kolnik na udaljenosti koja je manja od 50 metara od najbližeg pješačkog prijelaza, izvijestili su iz Policijske uprave zagrebačke. Na pješaka je naletio tramvaj i teško ga ozlijedio te je 7. lipnja od zadobivenih ozljeda preminuo.

Ovim putem iz policije podsjećaju na određene prometne propise kojih se pješaci trebaju pridržavati:

– Prilikom prelaženja ceste koristite obilježene pješačke prijelaze te prelazite cestu kada se uvjerite da je cesta slobodna ili kada se uvjerite da vas je vozač uočio i da smanjuje brzinu kretanja vozila kako bi vas propustio.

– Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja.

– Prelazite preko pješačkog prijelaza samo kada je na semaforu upaljeno zeleno svjetlo za pješake, obratite pozornost na vozila koja skreću iz bočnih ulica.

– Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, preko kolnika prelazite pažljivo i najkraćim putem, nakon što ste se uvjerili da to možete učiniti na siguran način i to tako da ne ometate promet vozila.

– Krećite se nogostupom ili drugom površinom određenom za kretanje pješaka, odnosno površinom pokraj kolnika prikladnom za kretanje pješaka.

– Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, nosite reflektirajući materijal.

– Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga.

prigorski.hr

fah

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

Ivica Galović/PIXSELL

Nekoliko osoba ozlijeđeno u slijetanju autobusa na autocesti A3

Prometna nesreća dogodila se na autocesti A3 kod Novske u smjeru Slavonskog Broda. U slijetanju …

Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Policija na autocesti A1 zaplijenila oko 300 kilograma marihuane

Policijska uprava karlovačka na konferenciji za medije izvijestila je kako je u srijedu na autocesti …