Marijan Sušenj/PIXSELL
Marijan Sušenj/PIXSELL

POLICIJA NAJAVLJUJE NOVU AKCIJU Proteklog mjeseca na podravsko-prigorskim cestama zabilježeno 50 prometnih nesreća

Tijekom studenoga 2018. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke vikendima je zabilježeno 50 prometnih nesreća, od čega 17 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 33 s materijalnom štetom. U nesrećama su stradale 23 osobe, od kojih su dvije osobe teško ozlijeđene, dok je 21 osoba lakše ozlijeđena.

Tijekom vikenda, u razdoblju od 14 sati petkom do 7 sati ponedjeljkom, zabilježena je 21 prometna nesreća (42 posto), od čega osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško i osam osoba lakše ozlijeđeno.

Najčešći uzroci događanja prometnih nesreća tijekom vikenda bili su neprilagođena brzina (7), nepropisno kretanje vozilom po kolniku (4), oduzimanje prednosti prolaska (3) i nepropisna vožnja unazad (3).

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 10 prometnih nesreća (20 posto). Kod pet vozača utvrđene su koncentracije alkohola veće od 1,50 promila, a kod tri vozača između 1,00 i 1,50 promila.

Recidivisti u činjenju prometnih nesreća izazvali su šest prometnih nesreća pri čemu su četiri recidivista bila pod utjecajem alkohola, dok su dva upravljali vozilima neprilagođenom brzinom.

Mladi vozači izazvali su tri prometne nesreće, pri čemu je jednu nesreću s ozlijeđenim osobama izazvao mladi vozač pod utjecajem alkohola.

Kako bi se tijekom predstojećeg vikenda spriječilo činjenje prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu na cestama, Policijska uprava koprivničko-križevačka će i tijekom predstojećeg produženog vikenda, od 14 sati u petak, 7. prosinca, do 7 sati u ponedjeljak, 10. prosinca, provoditi pojačani nadzor prometa.

Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom posebna pozornost će se posvetiti nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanju vozilima prije stjecanja prava na upravljanje ili za vrijeme zabrane, te nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, uključujući i prijevoz djece u vozilima, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru recidivista u činjenju prometnih prekršaja i mladih vozača.

Za predstojeći vikend najavljuju se kišne oborine, te se tijekom noćnih i ranih jutarnjih sati može očekivati i pojava poledice na kolniku. Stoga se mole vozači da u uvjetima kišnih oborina, smanjene vidljivosti, te mokrog i klizavog kolnika, smanje brzinu kretanja svojih vozila, povećaju međusobni razmak, poštuju prometna pravila i prometne znakove kojima se regulira prednost prolaska vozila, ne pretječu druga vozila na nepreglednim i nesigurnim mjestima, ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih piće već da koriste usluge javnog prijevoza odnosno taksi službe ili institut tzv. „dogovornog vozača“, da ne koriste mobitele tijekom upravljanja vozilom, ne koriste mobitele i slične uređaje za vrijeme upravljanja vozilom, te da oni i putnici koje prevoze koriste sigurnosne pojaseve i da djecu prevoze u adekvatnim autosjedalicama, izvijestili su iz policije.

prigorski.hr

Provjerite i ovo

Ilustracija/Marko Lukunić/Pixsell

DIVNA KĆER // Zaključala majku u sobu i prijetila joj metalnom šipkom

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je u srijedu, 12. prosinca provelo prvo ispitivanje uhićene 42-godišnje …

zatvor

Zatvorenik ugrizao policajca za ruku

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog …