Izjava dana
imbrisic

POKRENULI PRVU MINI SIRANU I KUŠAONICU Franjo Imbrišić: Ovo će biti nova uzdanica našeg obiteljskog gospodarstva

POKRENULI PRVU MINI SIRANU I KUŠAONICU NA PODRUČJU ĐURĐEVAČKE PODRAVINE

Kako preživjeti u ovom vremenu u kojem se rijetko što isplati uzgajati pitaju se brojni poljoprivrednici i stočari koji svakog dana na svojim gospodarstvima mukotrpnim radom pokušavaju stvoriti normalne uvjete za život.

Rješenje nije lako pronaći, no čini se kako je ključ u prilagodbi i preorijentaciji na stvaranje novih proizvoda u poljoprivredi i stočarstvu što je na vrijeme prepoznala obitelj Imbrišić iz Kozarevca. Za svoja su grla koja uzgajaju na obiteljskom OPG-u osvojili brojne nagrade, obrađuju čak 130 ha zemlje, a sada su odlučili napraviti još jedan iskorak i otvoriti prvu mini siranu i kušaonicu na području đurđevačke Podravine.

imbrisic2

– Prije četrnaest godina sagradili smo novu farmu koja je rađena po europskim standardima iz koje smo godišnje isporučivali čak 360 000 litara visoko kvalitetnog mlijeka. Nažalost, vremena su se promijenila i danas je neodrživo baviti se samo time.

Mjesečno smo u gubitku oko 12 tisuća kuna jer za litru mlijeka dobijete 2,5 kune, a proizvodnja košta 2,9 kuna. Jednostavno, došli smo do zida, prodati sve ili se preorijentirati i smanjiti broj grla te otvoriti siranu i kušaonicu. Dugo smo razmišljali i na kraju odlučili okušati se u nečemu novom – pojasnio nam je dvadesetčetverogodišnji farmer Franjo Imbrišić koji je prije dvije godine proglašen za najperspektivnijeg mladog proizvođača u županiji.

imbrisic3
Imbrišićev OPG je prije dvije godine dobio dozvolu za proizvodnju svježeg sira kojeg prodaju na kućnom pragu, a u tom su vremenu dovršili i investiciju mini sirane koju su financirali vlastitim novcem i koja će biti nova uzdanica obiteljskog gospodarstva jer očito je da se od proizvodnje mlijeka ne može živjeti.

– Nismo željeli čekati ničiju pomoć jer papirologija i spora administracija su ubitačni, nego smo se radije pouzdali u vlastite resurse. Umjesto u radne strojeve za poljoprivredu, uložili smo oko 100 tisuća eura u opremu sirane, kupili smo veliki kotao za kuhanje mlijeka i preradu sirovine, radne stolove, kalupe i hladnjake, a pred otvaranjem je i prostor moderno namještene kušaonice koja će primati oko pedesetak ljudi. Interes kupaca za naše proizvode je velik, a nadamo se i dobroj suradnji s Turističkom zajednicom Dravski peski koja je već iskazala zanimanje da nas uvrsti u svoju turističku turu – kazao nam je Imbrišić prilikom obilaska sirane.

imbrisic5
Iako na ovom području ne postoji takav tip mini sirane, otvoriti pogon nije bilo lako pa se obitelj prije same odluke detaljno informirala i istražila mogućnosti na tržištu, a obišla je i postrojenje obitelji Zadravec kod Vrbovca koja im je svojim savjetima pomogla oko odabira opreme i nacrta kako bi prostor bio što funkcionalniji.

Što se same ponude tiče, osim svježeg sira, kupci će kod Imbrišića pronaći i četiri vrste kuhanog sira u kombinacijama s vlascem, paprikom,češnjakom te čilijem, a u budućnosti proizvodit će se i polutvrdi sir gouda te škripavac i raznovrsni jogurti. Dnevno će prerađivati oko tristotinjak litara mlijeka što je dovoljno za proizvodnju oko 140 sireva, a o recepturama će se najviše brinuti Franjo uz pomoć majke Đurđice koja je završila nekoliko tečajeva za spravljanje sireva.

imbrisic1
-Najbitnije je imati kvalitetnu sirovinu, a mi toga imamo na pretek. Poznajem tehnološke procese i tehnike kako izraditi vrhunske sireve jer to mi je i struka, no sigurno ćemo unaprjeđivati znanje tijekom vremena jer želimo imati široku paletu proizvoda. Vjerujemo kako će i Savjetodavna služba organizirati nove tečajeve za male proizvođače jer svima nam je u interesu da ponudimo što kvalitetniji proizvod – istaknuo je Imbrišić.

Konkurenciju, osim onih koji prodaju na kućnom pragu u manjim količinama, za sada nemaju, a proizvode će osim u đurđevačkom kraju ponuditi i na koprivničkom i virovitičkom području. Jedna od ideja je i dostava sireva na kućnu adresu, no to će u konačnici ovisiti o potražnji.

-Za sada krećemo s osnovnim vrstama sireva i količinama koje su se pokazale kao optimalne, a kako će rasti potražnja povećavat ćemo i proizvodnju. Što se tiče cijene, tu ćemo pokušati pronaći zlatnu sredinu jer svjesni smo ekonomskih prilika, no nećemo ići na uštrb kvalitete to je sigurno.

Ovo je ozbiljan iskorak na koji nas je primorala loša situacija u poljoprivredi i stočarstvu, no vjerujemo u uspjeh –zaključio je Imbrišić.

Karlo Sigetić/Glas Podravine i Prigorja

prigorski.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

ilustracija

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba tribine u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima

Županijski Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi koprivničko-križevačke županije povodom obilježavanja Međunarodnog dana …

opg horvat

Na koprivničkoj tržnici možete nabaviti sok od aronije OPG-a Branke Horvat

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti Gradsko komunalno poduzeće Komunalac i Grad Koprivnica, proteklog tjedna …