policija

Pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa

Tijekom osam mjeseci 2016. godine na području ove Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su 383 prometne nesreće, od čega devet prometnih nesreća s poginulim osobama, 156 s ozlijeđenim osobama i 218 prometnih nesreća s materijalnom štetom. Stradalo je 235 osoba, pri čemu je devet osoba smrtno stradalo, 45 osoba je teško ozlijeđeno, dok je 181 osoba lakše ozlijeđena.

Sigurnosni pojas trebalo je koristiti 687 osoba, a koristile su ga 524 osobe ili 76 posto. U jednoj prometnoj nesreći radi nekorištenja sigurnosnog pojasa došlo je do ispadanja vozača iz osobnog automobila i smrtnog stradavanja. Sigurnosni pojas nije koristilo 54 posto teško ozlijeđenih vozača i putnika u osobnim automobilima, te 27 posto lakše ozlijeđenih vozača i putnika u osobnim automobilima.

Od 44 djece starosti do deset godina koji su se kao putnici prevozili u osobnim automobilima sigurnosni pojas i auto-sjedalice koristilo je njih 20 ili samo 45 posto. Od sedam lakše ozlijeđene djece – putnika u osobnim automobilima četiri djeteta (57 posto) nisu koristila sigurnosti pojas.

Policijski službenici su tijekom osam mjeseci ove godine u nadzoru prometa sankcionirali 811 nekorištenja sigurnosnog pojasa i prijevoza djece u vozilima.

Kako nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepravilan prijevoz djece u vozilima pridonosi stradavanja osoba u prometnim nesrećama, radi poboljšanja stanja sigurnosti Policijska uprava koprivničko – križevačka će u razdoblju od 12. do 18. rujna provoditi pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa.

Policijski službenici će vršiti nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva svih osoba u vozilima (vozača i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima) i nadzor pravilnog prijevoza djece u vozilima.

Podsjećamo, da su sve osobe u motornom vozilu (vozač, suvozač i svi putnici) dužni za vrijeme vožnje koristiti postojeće sigurnosne pojaseve.

Napominjemo da se djeca niža od 150 centimetara u vozilima ne smiju prevoziti ukoliko nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koji trebaju biti pričvršćeni u vozilu sukladno uputi proizvođača. Djeca u sigurnosnim sjedalicama/postolju trebaju biti vezana sigurnosnim pojasom sjedalice ili vozila.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa policijski službenici sankcionirati će i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.

U ponedjeljak, 12. rujna na području Policijske uprave zagrebačke bit će provedena akcija Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa. U cilju povećanja razine sigurnosti prometa na cestama i prevencije najtežih prometnih prekršaja, sankcionirat će se prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa te nepropisnog prijevoza djece (nekorištenje dječjih sjedalica).

prigorski.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

Ivica Galović/Pixsell

STRAVIČNA TRAGEDIJA Majka sedmero djece ubijena i zapaljena u kući, ubojica uhićen

U Marinom Selu nedaleko od Lipika muškarac je ubio majku sedmero djece i zapalio obiteljsku …

Marko Posavec/Drava.info

LANČANI SUDAR: Čak pet vozila sudarila su se u Koprivnici

Rijetko viđena prometna nesreća dogodila se danas oko 13 sati u Koprivnici. Sudarilo se čak …