Izjava dana

podrute

Podrute: Obilježena 25. godišnjica stradavanja promatrača Europske zajednice

U ponedjeljak je kod komemorativne kapele u Podrutama obilježena 25. godišnjica pogibije petero mirovnih promatrača Europske zajednice koji su stradali 7. siječnja 1992. kada je njihov nenaoružan helikopter oborio MIG-21 tadašnje JNA.

Uz okupljene članove izvršne i predstavničke vlasti Grada Novog Marofa i Varaždinske županije, predvođene gradonačelnikom Sinišom Jenkačem i zamjenikom župana Alenom Kišićem, na komemoraciji su bili i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i saborski zastupnik Anđelko Stričak. Ove su godine na obilježavanje tragičnog događaja stigli i predstavnici veleposlanstva Italije i Francuske u RH, Regimente Rigel te članovi obitelji poginulih talijanskih časnika.

Pozdravljajući okupljene gradonačelnik Jenkač naglasio je da je mjesto tragedije u Podrutama mjesto zločina bez presedana.

– Ubijeni su oni koji su donosili mir, ideju zajedništva. Tih dana u Hrvatskoj zločini su se događali u svim krajevima Hrvatske. Ovo je bio događaj zbog kojeg je svijet prepoznao tko je bio agresor, a tko je bio žrtva. Ovaj događaj odjeknuo je u svijetu kao čin zločina i bilo je jasno tko je agresor, a tko je žrtva – izjavio je gradonačelnik Jenkač. Dodao je da je pravda pobijedila kada je u pitanju osoba koja je sama izvršila taj zločin, ali da naredbodavci i dalje slobodno šeću i drže prodike.

– S tom činjenicom živimo i zajedno se trebamo truditi da svi koju su sudjelovali i bili naredbodavci dočekaju pravdu. Pravda je nekad gluha i slijepa, ali nadamo se da će nakon 25 godina biti energije u nama i političkom vrhu da svi koji su činili zločine dočekaju pravdu – poručio je Jenkač. Ujedno je uputio i kritiku da se u ovih 25 godina nitko osim Grada Novog Marofa nije brinuo o ovom mjestu.

– Nadam se da će ova Vlada imati više sluha i zajedno s Francuskom i Italijom osigurati više sredstava da ovo pretvorimo u mjesto značajno za Republiku Hrvatsku – zaključio je Jenkač.

Ministar Davor Ivo Stier je naglasio da Hrvatska kao članica Europske unije „duboko cijeni i poštuje spremnost prijatelja iz Italije i Francuske koji su došli promovirati mir u najtežim trenucima, za vrijeme početka ratne agresije JNA na Hrvatsku i hrvatski narod koji je želio demokraciju i slobodu“. Dodao je da su se i tada i nakon vukovarske tragedije mnogi još dvoumili oko priznanja tko je agresor.

Zamjenik župana Alen Kišić naglasio je činjenicu da je Varaždin u Domovinskom ratu, iako ovdje nije bilo bojišnice, imao veliku ulogu. Osim oslobođenja Varaždina, i zauzimanja skladišta na Banjšćini, tragičan događaj pogibije petero promatrača Europske zajednice ubrzao je proces priznanja RH-a.

Državni tajnik Zdravko Jakop rekao je da je obaranje helikoptera bio simboličan pucanj u napore da Europska zajednica izgradi mir u Hrvatskoj i da je taj zločin razotkrio velikosrpske planove o razaranju Hrvatske. Izaslanik predsjednice i saborski zastupnik Anđelko Stričak podsjetio je na činjenicu da je Hrvatska tada proživljavala svoje najteže dane. Ujedno je skrenuo pažnju na inicijativu da se danas, kada svijetu prijete mnogi sukobi, u Podrutama izgradi Europski park mira.

Podsjetimo, četiri talijanska i jedan francuski vojnik, promatrači Europske zajednice, Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci i Jean Loup Eychenne poginuli su u raketnom napadu jugoslavenskog borbenog zrakoplova MIG-21 na nenaoružani helikopter kojim su se članovi mirovne misije vraćali iz Mađarske u Hrvatsku 7. siječnja 1992. godine.

prigorski.hr/novi-marof.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

foto

Prognoza vremena za srijedu

Umjereno do pretežno oblačno uz povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom. Oborina će mjestimice biti …

norijada

FOTO/VIDEO LUDA FEŠTA U KRIŽEVCIMA Pjesma, suze, veselje, smijeh – kad se prijatelji rastaju uz “Kumove”

Križevački maturanti uz veliku feštu oprostili su se od srednjoškolskih klupa. Sve je krenulo popodnevnom …