Izjava dana
Foto: V. Štefanek
Foto: V. Štefanek

Podjela kanti za miješani otpad u Drnju // Mještani: Konačno više nećemo imati smeće po vrećama u garažama

Svako kućanstvo u Općini Drnje, jučer je i danas ispred Društvenom domu u Drnju moglo podići kante za miješani komunalni otpad, te za papir. Svako kućanstvo dobilo je istu kantu za papir, zapremine 120 litara, dok su kante za miješani komunalni otpad dijeljene u tri vrste.

Drnje podjela kanti (12)

Ovisno o prijavljenom broju članova kućanstava u Izjavi koju su morali predati, mještani Općine dobivali kante od 80, 120 te 240 litara koje će biti namijenjene za miješani komunalni otpad.Svim onima koji su imali kante, djelatnici Komunalca besplatno su ih čipirali. Kako je prema rasporedu sutra odvoz otpada nesumnjivo je kako će već dobar dio njih sutra biti u upotrebi.

Drnje podjela kanti, ana šimunić (9)

– Jako sam zadovoljna s kantama. Više nećemo morati imati smeće u vrećama po garažama ili po nekim drugim prostorijama. Ovako sada kante stavimo van i nemamo više brige s time. Malo me jedino brine što će se odvoziti dva puta mjesečno – kazala je Ana Šimunić iz Botova i dodala kako njoj osobno neće biti problem pošto živi sama s mužem, ali ljudi koji imaju malu djecu, gdje im se nakupe pelene i ostalo smeće, boji se da će njima to biti preslabi intenzitet odvoza.

Dodala je kako njeno kućanstvo i do sada odvajalo otpad, te kako će ove kante biti odlična zamjena dosadašnjim vrećama, te kako će kante uvelike olakšati.

Drnje podjela kanti (11)

Petar Dombaj, načelnik Općine Drnje, kazao je kako je izuzetno zadovoljan što će mještani dobiti kante, koje će im uvelike olakšati svakodnevicu. Kazao je kako bi mještani Općine uz kante za papir i miješani komunalni otpad, kroz koji mjesec trebali dobiti i kante za plastiku.

– Za sad smo u Općini čuli samo pozitivne komentare. Kako je došao novi zakon, Općina se morala odlučiti na jedan od nekoliko mogućih modela zbrinjavanja otpada. Odlučili smo se na model u kojem smo postali partneri s koprivničkim poduzećem Komunalac – naglasio je.

Drnje podjela kanti (3)

Kazao je i kako sada Općina nema više direktnog utjecaja na cijene, nego ih sam Komunalac određuje. Cijena odvoza otpada je ista kao i u Gradu Koprivnici, odnosno sastoji se od dva dijela. Prvi dio je fiksni i on iznosi 30 kuna i 94 lipe, dok varijabilni dio se računa po količini predanog otpada.

Drnje podjela kanti (4)

– Do sada je iznos naknade za odvoz smeća bio 16 kuna po članu kućanstva. Nažalost ova odredba u nepovoljan položaj dovodi samce i kućanstva s manjim brojem ukućana, dok za one s većim brojem ukućana, cijena bi mogla i pasti. Nažalost to je tako i na to nemamo utjecaja, no nadamo se da ćemo u budućnosti naći nekakav način da ovo ispravimo – naglašava načelnik.

Drnje podjela kanti (5)

Dodao je kako mu je želja da Općina bude energetski prihvatljiva Općina, u kojoj se većina stvari odvaja i reciklira. U edukaciju osim bojnih letaka, tribine, prezentacije, velike su snage uprli i u edukaciju najmlađih sumještana u školi i vrtiću.

Drnje podjela kanti (2)

– U sklopu toga ušli smo i u projekt, Pametno odvoji, dobre navike usvoji za koji je Općina Drnje dobila iz Europskih fondova oko 10-ak tisuća eura upravo za edukaciju naših sumještana, te objašnjavanju važnosti odvajanja i recikliranja otpada – kazao je Dombaj te zaključio kako su podjelom ovim kanti korak bliže ekološkijoj i zelenijoj Općini.

Drnje podjela kanti (8) Drnje podjela kanti (6)

vš/prigorski.hr

Provjerite i ovo

vrijeme

Evo kakvo vrijeme nas očekuje u petak

Pretežno oblačno s kišom, na Jadranu ponegdje obilnijom uz grmljavinu. U gorju snijeg uz stvaranje …

groblje

Majka traži istinu: Zbog propusta mrtvozornika koji nije na vrijeme napravio obdukciju – tuži državu Europskom sudu

Očajna majka već tri godine traži istinu o smrti 19-godišnjeg sina. Zbog propusta mrtvozornika – …