NOVAGENETIK
trudnice

Piercing na pupku ne šteti trudnoći

Iako se piercing na pupku može činiti opasnim za zdravlje trudnice dok se njezin trbuh povećava, liječnici tvrde da nema razloga za zabrinutost dok god se redovito održava higijena ovoga ožiljka koji smo svi dobili nakon rođenja i uklanjanja pupkovine.

Zbog hormonalnih promjena kroz koje prolaze žene za vrijeme trudnoće pupak se može češće inficirati, upozorava jedan od vodećih njemačkih ginekologa dr. Christian Albring.

Najbolji način da se to spriječi je svakodnevna dezinfekcija područja oko probušenog dijela kože jodom.

Nakit kojim je probušena koža oko pupka ne može utjecati na to da se trbuh ‘rasprsne’, no majka bi mogla razmisliti o zamjeni širokoga metalnog prstena mekanim plastičnim i fleksibilnim nakitom koji se prodaje u body-art trgovinama i prilagođava povećanju trudničkoga trbuha.

Zbog skupljanja i gomilanja nečistoće u pupku se, ako se redovito ne čisti i ne pere, mogu razviti infekcije praćene crvenilom, svrbežom, iziritiranom kožom, kao i neugodan miris.

Uobičajeno tuširanje nije dovoljno za čišćenje ovog bakterijama sklonog dijela tijela, a ondje ih se nalazi oko 65 različitih vrsta, već ga je potrebno jednom tjedno očistiti štapićem za uši prethodno namočenim u vodu i sapun ili ga jednostavno prebrisati alkoholom.

Hina/fah

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

europa nostra

Nagrada Europa Nostra za obnovu kapele sv. Martina iz 17. st. iz Starog Broda

Prestižne nagrade EU za kulturnu baštinu, Europa Nostra, ove su godine dobili hrvatski povjesničar umjetnosti …

povrće

Nutricionisti: Za zdravlje i vitku liniju jedite voće i povrće bez škroba

Svima je poznato da ne postoji hrana bez kalorija, no američka nutricionistkinja dr. Lisa Young podsjeća na …