Izjava dana
Mladen Novak

ORaH za uvođenje bezuvjetnog temeljnog dohotka

Stranka Održivi razvoj Hrvatske – ORaH, obratila se predsjedniku Vlade RH i svim klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru sa inicijativom o uvođenju bezuvjetnog temeljnog dohotka:
Nedavno je Vlada RH predstavila novi paket mjera aktivne politike zapošljavanja – „Od mjere do karijere“ koji je označen kao jedna od ključnih komponenti sveobuhvatnog pristupa u povećanju zapošljivosti u RH, a posebice aktivaciji skupina u nepovoljnom položaju na tržištu rada – mladih, dugotrajno nezaposlenih, osoba s invaliditetom.
Istovremeno se suočavamo sa katastrofalnom demografskom slikom koja je prezentirana kroz rezultate istraživanja “Demografski razvoj Hrvatske kao temelj planiranja mirovinskog sustava”. Sve dosadašnje mjere su se pokazale neučinkovitima jer se iseljavanje i dalje nastavlja.

S ciljem zaustavljanja ovog trenda predlažemo vam da razmotrite mogućnost uvođenja još jednog instrumenta, bezuvjetnog temeljnog dohotka. S obzirom da je inicijativa krenula od naše osječke gradske organizacije predlažemo vam da za pilot projekt uvođenje upravo u Osječko baranjskoj županiji ili u nekoliko najugroženijih županija.

Činjenica je da se unutar EU sve više spominje ova ideja, te da su neke države članice krenule sa pilot projektima, pri čemu je evidentno da imaju znatno manje problema sa demografskom situacijom, uvjerava nas da bi uvođenje bezuvjetnog temeljnog dohotka proizvelo mnoge pozitivne efekte.

Osim vjerojatnog smanjenja, pa čak i zaustavljanja iseljavanja utjecalo bi na kvalitetu života uz smanjenje stresa, osjećaja tjeskobe i depresije. Sredstva za uvođenje ovog modela većim dijelom postoje u postojećim mjerama, a dodatna se mogu osigurati uvođenjem npr. progresivnih poreznih stopa što bi građanima koji nisu obuhvaćeni poreznom reformom dalo do znanja da su Vladi RH svi građani jednako važni.

Samim tim povećala bi se i potrošnja, odnosno obrt sredstava, čime bi se kroz sustav PDV-a punio državni proračun što bi opet osiguravalo jedan dio novca za uvođenje ove mjere, priopćeno je iz ORaH-a.

prigorski.hr

fah

Provjerite i ovo

policija

Provala u kuću zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića

U Karlovcu niz pljački proteklog tjedna. Među ostalim opljačkana je kuća zamjenika glavnog ravnatelja hrvatske …

vlada rh

U četvrtak 138. sjednica Vlade RH // Na dnevnom redu raspuštanje Županijske skupštine Ličko-senjske županije, Gradskog vijeća Iloka i Ogulina te vijeća Općine Davor

Sjednica Vlade održat će se u četvrtak, 17. siječnja s početkom u 10  u Banskim dvorima.  …