studenti3

OBITELJSKA TRADICIJA PROIZVODNJE MLIJEKA Na OPG-u Ivice Ferenčine iz Rumenjaka

Za izradu integriranog zadatka iz predmeta Krmno bilje i travnjaštvo, Mehanizacija i automatizacija farme te Uzgoj goveda, pod vodstvom profesora dr. sc. Marcele Andreata-Koren, dr. sc. Dražena Čuklića i mr. sc. Miomira Stojnovića, studenti Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Eva Filipović i Luciano Bačić izabrali smo farmu OPG-a Ivice Ferenčine iz Rumenjaka, zaseoka Svetog Petra Čvrsteca u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Nositelj OPG-a je Ivica Ferenčina, a članovi su supruga Marija te sin Antonio koji je za svoj životni poziv odabrao upravo govedarstvo i proizvodnju mlijeka pa će se nastaviti baviti obiteljskom tradicijom uzgoja visokomliječnih krava.

studenti5

Gospodarstvo vrijedne obitelji Ferenčina raspolaže sa 19 ha zemljišta, od čega je 16 u vlasništvu te tri u najmu, i nalazi se u neposrednoj blizini farme u katastarskoj općini Sveti Petar Čvrstec. Od ukupnih poljoprivrednih površina valja istaknuti kako na prirodne pašnjake otpada ukupno 1 ha, na kojemu su smještena dva odvojena pašnjaka koja služe kao ispusti za krave.

Na ovome se gospodarstvu itekako vodi računa o dobrobiti životinja, o kojoj se u posljednje vrijeme sve više govori, kao jednom od uvjeta uspješnosti svakoga stočara. Kako je gospodarstvo obitelji Ferenčina smješteno u stočarskom kraju naše prekrasne domovine, s dugom tradicijom uzgoja kvalitetnih goveda simentalske pasmine, nije nas začudio ni izvrstan odnos prema životinjama.

studenti

Stočni fond gospodarstva

OPG Ferenčina uzgaja ukupno 54 grla simentalske pasmine goveda, od čega su 24 mliječne krave, 13 teladi, 5 junica i 12 junadi u tovu. Kao što se i može zaključiti, osnovna je djelatnost ovoga gospodarstva proizvodnja mlijeka, što je i glavni izvor prihoda na gospodarstvu, dok je tov junadi dodatna djelatnost.

Goveda su smještena u dva proizvodna objekta – u manjoj staji, koja je podijeljena na dva dijela, smještene su junice i junad u tovu, dok su muzne krave smještene u drugoj, većoj staji. Prosječna godišnja proizvodnja mlijeka po kravi je 6600 kg sa 4,3% m.m. i 3,58% proteina. Mlijeko isporučuju mljekari Dukat, s kojom uspješno surađuju već dugi niz godina.

Zgrade i mehanizacija

Osim ovim dvama proizvodnim objektima, gospodarstvo raspolaže i silosom za suhi kukuruz, dvama horizontalnim silosima za silažu – ukopanima ne betoniranima, te garažom za smještaj poljoprivredne mehanizacije. Kada je riječ o poljoprivrednoj mehanizaciji, tu su tri traktora – dva starija od 30 godina te noviji iz 2005. godine, 3-brazdani premetnjački plug, rotobrana (3 metra) i disk-kosa, Gaspardo pneumatska sijaćica (četiri reda s dozatorima za mineralna gnojiva i mikrogranule), prikolica tehnostrojka (2 osovine, 5 tona nosivost), te balirka za kockaste bale.

studenti2

Potrebe gospodarstva za krmom

Već smo istaknuli kako se na ovome gospodarstvu uzgajaju 54 grla različitih kategorija goveda i kako vlasnici rade na 19 ha poljoprivrednog zemljišta, odnosno 33 rala. Preporučena poljoprivredna površina po grlu goveda iznosi 1 ral (uzevši u obzir hranidbene potrebe). Može se zaključiti kako ovome gospodarstvu očigledno nedostaje obradivih poljoprivrednih površina za proizvodnju dovoljnih količina stočne hrane.

Ipak, analizirajući ukupne količine proizvedene krme u prošloj 2017. godini, zaključili smo kako je pravilnim gospodarenjem poljoprivrednim površinama, slušanjem savjeta stručnjaka i suradnjom sa strukom moguće proizvesti dovoljno voluminozne krme, ali i najveći dio žitarica od kojih pripravljaju koncentrirani dio obroka, kupujući samo soju i vitaminsko-mineralni dodatak.

Poštivanje normi pri sastavljanju obroka za krave

Hranidba krava u laktaciji na ovome gospodarstvu prilagođena je proizvodnji mlijeka, a Antonio nam kaže kako prate svaku kravu posebno prilagođavajući joj obrok. „Svaku je junicu i kravu potrebno pravilno pripremiti za laktaciju, a posebno treba voditi računa kako se proizvodnja mlijeka naglo povećava nakon teljenja, te je baš u to vrijeme od osobite važnosti obratiti pozornost na kvalitetu ali i količinu obroka.

Pogotovo kada znamo kako na početku laktacije mliječne krave ne mogu konzumirati dovoljne količine hrane koje bi odgovarale hranidbenim potrebama pa se može pojaviti negativna bilanca hranjivih tvari. Stoga mi prilagođenim obrokom i uvođenjem koncentriranog dijela obroka krećemo desetak dana prije teljenja i svakodnevno povećavamo količinu koncentrata.

Kako je početak laktacije vrlo kritično razdoblje za kravu, treba joj je ponuditi najkvalitetnije sijeno i silažu. Pritom količinu koncentrata dnevno moramo povećavati za 0,5 kg, tako da se dostigne dnevna potrošnja koncentrata od 5 do 8 kg na kraju drugog tjedna kako je ušla u laktaciju“, ističe dvadesetogodišnji Antonio.

studenti6

Planira nastaviti s obiteljskom proizvodnjom mlijeka, a svoje znanje o uzgoju visokomliječnih krava i rentabilnoj proizvodnji mlijeka svakako unapređivati. Završio je Srednju gospodarsku školu u Križevcima, a kako je Visoko gospodarsko učilište u Križevcima logičan slijed u nastavku školovanja jedne mlade osobe koja dolazi s poljoprivrednog gospodarstva koje se bavi proizvodnjom mlijeka, ono što nam preostaje jest poželjeti Antoniju nastavak školovanja, a njegovoj obitelji zahvaliti na srdačnom dočeku i prezentaciji proizvodnje, te poželjeti puno zdravlja, uspjeha ali i zadovoljstva u proizvodnji mlijeka.

Eva Filipović i Luciano Bačić, studenti Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima / Članak je objavljen u Mljekarskom listu 5-2018.

Upišite Srednju gospodarsku školu i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima

Srednja gospodarska škola Križevci i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima predstavljaju kolijevku poljoprivrednog obrazovanja, struke i znanosti. Riječ je o centru u kojem se praktična nastava oduvijek obavljala u vlastitim praktikumima, a tako je ostalo sve do današnjih dana.

Djelatnost ovih respektabilnih i svakog poštovanja vrijednih križevačkih institucija nadopunjava se i isprepliće, i to tijekom dugih godina njihova postojanja. Osim što dijele prostor, gospodarske zgrade i poljoprivredne površine, što predstavlja nadogradnju, dok Srednja gospodarska škola predstavlja kvalitetan temelj za buduće stručnjake iz područja poljoprivrede.

Kada je riječ o mljekarskoj proizvodnji, važno je istaknuti kako učenici i studenti na mljekarskoj farmi i u mljekarskom praktikumu Srednje gospodarske škole stječu najnovija znanja i vještine iz suvremene mljekarske proizvodnje. Visoko gospodarsko učilište u Križevcima osnovano je davne 1860., kao Kraljevsko gospodarsko i šumarsko učilište. Ujedno, ono je i najstarije poljoprivredno i šumarsko učilište u jugoistočnoj Europi.

Pozivamo sve one koji priželjkuju obrazovanje iz područja poljoprivrede da upravo Križevce odaberu kao mjesto svoga školovanja. S obzirom na to da je vrijeme upisa pred nama, objavljujemo adrese na koje se svi zainteresirani mogu javiti.

Srednja gospodarska škola Križevci Milislava Demerca p.p.1 48260 Križevci Telefon. 048/682-614 web: ured@ss-gospodarska-kc.skole.hr

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima

Ul. Milislava Demerca 1

48260 Križevci Telefon 048 279 180

Web: www.vguk.hr

 

Provjerite i ovo

Foto: G. Obran

[FOTO/VIDEO] Djed Mraz iznenadio Koprivničance i poklanjao im igrače od balona

Neuobičajeni Djed Mraz jučer navečer je iznenadio Koprivničance. U središtu grada, na Zrinskom trgu, Djedica …

Foto: drava.info

‘Pokosio’ prometne stupove i završio u betonskom mostu – ozlijedio se toliko da ga policija nije mogla ni alkotestirati

Tijekom jučerašnjeg dana zbile su se tri prometne nesreće, a u jednoj je sudjelovao i …