vladko macek

Obilježena 139. godišnjica rođenja Vladka Mačeka

Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća u Jastrebarskom je obilježena 139. godišnjica rođenja Vladka Mačeka. Potpredsjednik Gradskog vijeća Filip Tončić rekao je tom prigodom da je Maček, po rođenju Jaskanac, jedan od najvećih političara hrvatske povijesti 20. stoljeća.

„Ali i mnogo važnije, velikan hrvatskoga naroda, jer duboka etika i politička načela kojima su prožeti život i djelo Vladka Mačeka baština je hrvatskoga naroda“, dodao je Tončić. Podsjetio je da se Mačekova politika temeljila na poštenju, brizi za čovjeka, toleranciji, dijalogu, dosljednosti…

„Posebno treba istaknuti njegov utjecaj na formiranje političke misli u Hrvatskoj, njegovo protivljenje svim totalitarizmima onoga vremena i zasluge za obnovu hrvatske državnosti stvaranjem Banovine Hrvatske“, rekao je Tončić. Prisutnima su se također obratili zamjenik gradonačelnika Jastrebarskoga Stipe Bučar i potpredsjednik HSS-a Hrvoje Petrić, a u ime župana Zagrebačke županije županijski vijećnik Ivan Remenar. U govoru je rekao da Maček pripada političkoj povijesti hrvatskoga naroda.

Nakon sjednice, ispred Mačekove spomen biste zapaljeni su lampaši, a potom je u župnoj crkvi sv. Nikole služena sveta misa.

prigorski.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

Jurica Galoić/Pixsell

FOTO Tisuće vjernika na proslavi blagdana Velike Gospe u Mariji Bistrici i Molvama

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije – Veliku Gospu, središnje misno slavlje u Hrvatskom nacionalnom …

sudovec

Noćni malonogometni turnir ove subote u Sudovcu

U subotu, 18. kolovoza u Sudovcu se održava noćni turnir u malom nogometu. Početak turnira …