Križevčanka

Nekadašnji križevački ponos “Čelik” i “Križevčanka”.

Početkom devedesetih u Lijepoj našoj krenuo je prvi val stečajeva. Prva na udaru bila je metalska industrija. Stariji Križevčani s ponosom se sjećaju križevačkih tvrtki “Križevčanka” i “Čelik”. Križevački “Čelik” imao je  brojne poslove, a prvi problemi nastali su gubitkom inozemnih poslova. Čelik je imao preko 600 zaposlenih i među prvim tvrtkama je u Hrvatskoj koje su otišle u stečaj. Stečajni postupak trajao je godinama.

Početak kraja mesne industrije “Križevčanka” započeo je 1998. godine. Krajem devedesetih “Križevčanka” je zapošljavala gotovo 300 djelatnika, kasnije se održavala sa stotinjak radnika i nestala je nakon dugačke tradicije od 1920. godine.

Križevčanka je bila poznata po svojim trajnim i polutrajnim proizvodima i proizvodima u konzervama.  Početkom devedesetih izgrađena je i nova suvremena klaonica. Danas je prostor bivše križevačke mesne industrije u vlasništvu banke. Doznajemo da je proteklih godina bilo zainteresiranih za izgradnju još jednog trgovačkog centra na prostoru bivše mesne industrije, ali nije poznato zašto nije došlo do te investicije.

Prostor bivše mesne industrije nalazi se stotinjak metara od centra Križevaca i danas izgleda ovako.

KriževčankaKriževčankaMesna industrija Križevčankaprigorski.hr

 

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

kviz

Križevci: Ovog petka u Pilnici drugo izdanje “Kviznog petka”

Pilnica, Restoran Tomislav i Križevačka pivovara pozivaju na drugo izdanje kviza općeg znanja, koji će …

festival thenicke kulture1

Festival tehničke kulture u petak i subotu u Križevcima

Hrvatska zajednica tehničke kulture i ZTK Koprivničko-križevačke županije organizira u Križevcima 26. i 27. listopada …