Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Nakon Čačićeva istupa reagirali iz Piškornice: Nećemo prihvatiti ‘varaždinske bale’

Nakon što smo jučer OVDJE donijeli vijest o izjavi varaždinskog župana Radimira Čačića kako će se varaždinske bale zbrinuti na odlagalištu otpada Piškornica kod Koprivnice, reagirali su iz sâme Piškornice d.o.o.

– Ovim putem odlučno demantiramo takav medijski navod izvučen iz konteksta njegovog izlaganja. RCGO Piškornica jedan je od kapitalnih infrastrukturnih objekata unutar sustava gospodarenja otpadom i kao takav uvršten je u Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. – 2022. godine, a njegova uloga i obaveza je također utvrđena i Zakonom o održivom gospodarenju otpadom – naveli su i dodali kako će Centar od 2023. godine, kada je terminskim planom definiran početak rada, zaprimati na obradu „svježi“ komunalni otpad s područja četiri županije sjeverozapadne Hrvatske pa tako i Grada Varaždina.

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

– Studijsko – projektna dokumentacija izrađena je dakle na bazi cjelokupnih količina preostalog miješanog komunalnog otpada sa područja obuhvata RCGO-a, a prihvat otpada u Centar računa se na temelju godišnje proizvodnje otpada na tom području i projekcijama količina koje će se obraditi u primarnoj i sekundarnoj selekciji od dana otvaranja centra – objasnili su.

Navode kako „Varaždinske bale“ nisu obrađivane u sklopu projekcija prihvata otpada na RCGO Piškornica, jer je to otpad koji je nastao u prijašnjem razdoblju i njegovo zbrinjavanje će se rješavati u drugom postupku koji je najbliži sanaciji divljih odlagališta.

Inače, svi JLS-ovi, pa tako i Varaždin sukladno važećoj regulativi i Sporazumu koji je potpisan sa RCGO Piškornica, u obavezi su preostali otpad dopremati u Centar, jer su te količine otpada u vremenu od rada Centra uračunate u već spomenutoj studijsko projektnoj dokumentaciji pa i studiji isplativosti rada Centra. S druge strane, problem bala opterećen je brojnim sudskim procesima čije vrijeme rješavanja i ishod su vrlo neizvjesni te stoga rješavanje te problematike u sklopu RCGO Piškornica donosi prevelike rizike za realizaciju projekta koji je proglašen strateškim projektom Vlade RH i 85% je sufinanciran EU sredstvima.

– Kako smo to već više puta komunicirali, kapacitet odlagališta Piškornica je definiran na ukupni prihvat od 152.000 tona do otvaranja RCGO-a i Plan popunjavanja kapaciteta odlagališta usklađen je s terminskim planom realizacije projekta RCGO Piškornica te ne postoji mogućnost njegovog proširenja.

prigorski.hr

Provjerite i ovo

DSC_5396

Treća nedjelja Došašća

Treća nedjelja adventa u kršćanskoj starini zvala se nedjelja radosti po početnim riječima ulazne pjesme: …

ilustracija/Hrvoje Jelavić/Pixsell

I TO JE MOGUĆE Malo je ovakvih dana u godini

U protekla 24 sata na području Policijske uprave koprivničko-križevačke nisu zabilježena kaznena djela, prometne nesreće, a …