traktor

Najviša članarina u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori bit će 72 kune

Danas je u Banskim dvorima održana 99. sjednica Vlade. Na otvorenom dijelu sjednice raspravljeno je dvadeset i devet točaka dnevnog reda, među kojima i Strategija upravljanja javnim dugom za razdoblje 2018.–2020.

Hrvatskom saboru upućen je i Konačni prijedlog zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je da je u Upisnik poljoprivrednika koji vodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na dan 31. prosinca 2017. godine bilo upisano nešto više od 164 tisuće poljoprivrednika, od čega prema organizacijskom obliku OPG-ovi brojčano dominiraju jer ih je gotovo 160 tisuća. Međutim, kako je rekao, OPG-ovi nisu adekvatno obuhvaćeni kroz članstvo u nekoj od komora nego djeluju kroz brojne udruge koje ne mogu interesno obuhvatiti sve poljoprivredne proizvođače.

Stoga je namjera prijedloga zakona, kazao je potpredsjednik Vlade, da OPG-ovi budu okupljeni unutar HPK koja će ih jedinstveno zastupati.

“HPK ovim zakonom dobiva financijsku neovisnost pa će sigurno moći bolje i kvalitetnije zastupati interese poljoprivrednih gospodarstva”, naglasio je.

Novim bi se zakonom utvrdilo obvezno članstvo u HPK poljoprivrednika koji su korisnici potpora, a koju po barem jednoj osnovi ostvaruju iz državnog proračuna, Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi ili Europskog poljoprivrednog fonda.

Najviša članarina ne smije prelaziti šest kuna mjesečno, što znači da godišnje može iznositi najviše 72 kune. Prema predviđenom broju potencijalnih članova, procjenjuje se da će godišnji prihod od članarina iznositi 7,5 milijuna kuna.

Uz članarinu, zakon predviđa da se Komora može financirati i sredstvima ostvarenim obavljanjem vlastite djelatnosti, sredstvima državnog proračuna te od izvanrednih prihoda (darovi, donacije, sponzorstva i dr.).

U državnom proračunu za 2018. predviđeno je financiranje Komore u iznosu od 300.000 kuna, kako bi se osigurao njezin nesmetan rad do stupanja na snagu prijedloga zakona, od kada će se Komora financirati isključivo iz vlastitih sredstava.

prigorski.hr

Provjerite i ovo

Damir Špehar/PIXSELL

Bjelovar: Dodijeljene plakete Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama

Na svečanoj sjednici Gospodarskoga vijeća HGK-a Županijske komore Bjelovar dodijeljene su plakete Zlatna kuna najuspješnijim …

autocesta

NIZ NEPRAVILNOSTI Trake ispred tunela tek iscrtane, a već se raspadaju

Trake ispred tunela tek iscrtane, a već se raspadaju: Tko je kriv i koliko će …