Danijel Berkovic/PIXSELL
Danijel Berkovic/PIXSELL

Mediteranska prehrana povećava šanse za uspješnu oplodnju

Oduvijek smo znali za blagodati mediteranske hrane za tijelo i zdravlje, ali postoji još nedovoljno istraženih područja na kojima se konkretno pokazuje kao prilično učinkovita. Znanstvenici, naime, tvrde da veće izglede za uspješnu potpomognutu oplodnju imaju žene čija je prehrana bogata svježim povrćem i voćem, maslinovim uljem i ribom.

Nakon jedne grčke studije u kojoj su sudjelovale ukupno 244 žene na klinici za potpomognutu oplodnju u Ateni, pokazalo se kako su izgledi za uspješno začeće bili veći kod onih žena koje su šest mjeseci prije samog postupka izvantjelesne oplodnje (IVF, in vitro fertilizacija) slijedile tzv. mediteransku prehranu, piše portal geek.hr.

Žene iz one skupine koja je slijedila upute mediteranskog načina prehrane “imale su 65 do 68 posto veće šanse za uspješnu trudnoću od onih koje to nisu radile”, objavljeno je od strane znanstvenika. Imale su također 35 posto veće šanse da će na svijet donijeti zdravu bebu.

Dugo je već poznato kako je mediteranska prehrana, popularna u Italiji, Grčkoj i Španjolskoj, dobra za zdravlje. U njoj se pojavljuje malo crvenog mesa, a puno voća i povrća, ribe, mahunarki, neprerađenih žitarica te maslinovog ulja.

“Žene koje nastoje začeti trebalo bi onda poticati da jedu zdravo, na primjer mediteranski. To je bitna poruka našeg istraživanja”, objasnio je koautor studije, profesor Nikos Janakuris s atenskog sveučilišta.

Znanstvenici uz sve to napominju kako se rezultati tog konkretnog istraživanja ne mogu generalizirati i automatski primijeniti na sve žene koje žele zatrudnjeti, iz razloga što je u studiju bila uključena baš specifična grupa inače zdravih žena koje su išle na postupak izvantjelesne oplodnje.

Svejedno naglašavaju kako je to još jedan dokaz toga koliko je zdrava prehrana zaista korisna.

“Sve se više pojavljuje dokaza kako i prehrana i način života utječe, kako na prirodnu, tako i na potpomognutu oplodnju”, zaključio je vanjski suradnik u istraživanja Adam Balen iz centra za reproduktivnu medicinu u Leedsu.

prigorski.hr/geek.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

mjesto

Nisu svi pratili prigorski derbi na nogama

Dragovoljac je u Bočkovcu pobijedio Mladost iz Velikog Ravna, a među vjernim navijačima primijetili smo …

Sanjin Strukić/Pixsell

VIDEO Koncert grupe Brkovi u maloj dvorani Doma sportova

Koncert grupe Brkovi održan je u subotu u maloj dvorani Doma sportova. Donosimo djelić atmosfere. …