U Vukovaru će se od 3. do 5. svibnja predstaviti zaštićena nematerijalna baština na nacionalnoj i UNESCO-voj listi uz najbolje turističke manifestacije, atrakcije i destinacije.
Projekt “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ osmišljen je kao jedinstvena kulturno-turistička manifestacija koja povezuje medije, kulturu i turizam. Šansu je dobila predstaviti se i turističko-kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari „- najpoznatiji turistički proizvod grada Vrbovca.

Festival je podijeljen u tri cjeline od kojih je prva vezana uz promociju i prezentaciju zaštićene nematerijalne kulturne baštine i time obilježavanje Europske godine kulturne baštine.

kaj su jeli2

Drugi dio je vezan uz prezentaciju atraktivnih turističkih manifestacija (tradicijskih, gastro, uličnih povijesnih), a treći dio je više sajamski orijentiran s ciljem promoviranje turističkih destinacija, proizvoda s oznakom Kupujmo hrvatsko, izvorno hrvatsko.

U sklopu Dana Vukovara bit će predstavljena nematerijalna kulturna dobra zaštićena i upisana na UNESCO i nacionalnu listu svjetskih zaštićenih kulturnih dobara. Gledatelji će imati prigodu vidjeti: zvončare, Sinjske alkare, čuti dalmatinsku pjesmu, bećarac i ojkalicu, a uz to će imati prigodu probati jela hrvatske baštine i kušati bogatu ponudu hrvatskih vina.

kaj su jeli3

Sudjelovanje „Kaj su jeli“ na ovoj manifestaciji priznanje je koje valja iskoristiti.
Jasna Benedik, direktorica Turističkog ured Vrbovca ističe:
– Želimo se predstaviti u najboljem svjetlu. U Vukovar u četvrtak odlazi 70-tak Vrbovčana koji će predstavljati „Kaj su jeli naši stari“. Žene će pripremati pobjednička glavna jela i deserte s naše manifestacije , a posebno mjesto dat ćemo pripremi „Pere“ jedinstvenog kolača naših baka.

Folklorna sekcija HKUD-a „Petar Zrinske“ izvest će „Plesove vrbovečkog kraja“ , a Ljiljana Stanko pokazat će izradu narodne nošnje Vrbovca.

Dio atmosfere prenijet će i HRT u emisiji „Lijepom našom „ koja se u živo emitira iz Vukovara u četvrtak u 17.30 sati.

Dragan Vicković/prigorski.hr