Mljekarski praktikum u Križevcima jedinstveni je primjer kakvo bi stručno obrazovanje trebali imati svi budući proizvođači i prerađivači mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatskoj

Srednja gospodarska škola Križevci i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima predstavljaju kolijevku poljoprivrednog obrazovanja, struke i znanosti. Riječ je o centru u kojem se praktična nastava oduvijek obavljala u vlastitim praktikumima, a tako je ostalo sve do današnjih dana.

Djelatnost ovih respektabilnih i svakog poštovanja vrijednih križevačkih institucija nadopunjava se i isprepliće, i to tijekom dugih godina njihova postojanja. Osim što dijele prostor, gospodarske zgrade i poljoprivredne površine, Visoko gospodarsko učilište predstavlja nadogradnju, dok Srednja gospodarska škola predstavlja kvalitetan temelj za buduće stručnjake iz područja poljoprivrede.

Kada je riječ o mljekarskoj proizvodnji, onda je važno istaknuti kako učenici i studenti na mljekarskoj farmi i u mljekarskom praktikumu Srednje gospodarske škole stječu najnovija znanja i vještine iz suvremene mljekarske proizvodnje. Visoko gospodarsko učilište u Križevcima osnovano je davne 1860., kao Kraljevsko gospodarsko i šumarsko učilište. Ujedno, ono je i najstarije poljoprivredno i šumarsko učilište u jugoistočnoj Europi.

vguk1

Mljekarski praktikum za vrhunske stručnjake

– Mljekarski praktikum Srednje gospodarske škole u Križevcima, jedini takve vrste u Hrvatskoj, otvoren je 1999. godine. Osim za potrebe nastave učenika i studenata te održavanje specijalističkih seminara iz sirarstva, praktikum se koristi i za preradu svježega sirovog mlijeka.

Od mliječnih proizvoda proizvodimo svježi kravlji sir iz marame, koji radimo prema tradicionalnoj recepturi, nadalje tu su kiselo vrhnje, domaći maslac, polutvrdi sir prgica, domaći kuhani sir s dodatcima i bez dodataka, rađen također prema starinskoj recepturi, i konačno tu je polutvrdi sir gauda, koji pripravljamo prema originalnoj nizozemskoj recepturi i za koju smo do sada osvojili brojna priznanja i medalje, od kojih su mnoga šampionska – kažu nam Ivanka Juraić, bacc. ing. agr. i Ankica Markulin, ing. polj., dugogodišnje djelatnice i voditeljice mljekarskog praktikuma.

vguk3

Ivanka Juraić, bacc. ing. agr. prema originalnoj nizozemskoj recepturi priprema sir gaudu
– Za izvrsne rezultate mljekarskog praktikuma važno je kvalitetno mlijeko proizvedeno na mliječnoj farmi Srednje gospodarske škole Križevci, za što su zaslužni njezini zaposlenici koji svakodnevno dopremaju mlijeko vrhunske kvalitete namijenjeno daljnjoj preradi. Prije samog ulaska u mljekarski praktikum učenici moraju zadovoljiti sve higijenske zahtjeve, dakle odjenuti prikladnu odjeću i obuću, dobro dezinficirati ruke i tek tada sudjelovati u preradi mlijeka.

Nakon toga pruža im se mogućnost proći sve tehnološke postupke u proizvodnji određenoga mliječnog proizvoda. Tijekom godine praktičnu nastavu u našem praktikumu obavlja oko 170 učenika i studenata, koji kroz svoje školovanje prolaze cijeli ciklus od proizvodnje krme na površinama ratarskog praktikuma, proizvodnje mlijeka u govedarskom praktikumu, pa do prerade mlijeka u mljekarskom praktikumu, dakle, ovdje je pokriven cijeli ciklus od polja do stola po čemu smo jedinstveni u Hrvatskoj – ističu ove vrijedne mljekoljupke.

Sve se odvija pod našim nadzorom, jer jedino tako djecu možemo naučiti odgovornosti i uvjeriti ih kako je mljekarska proizvodnja najosjetljivija proizvodnja u prehrambenoj industriji. Ako učenici svladaju sve faze i procese, imaju kvalitetan temelj za bavljenje preradom mlijeka, kako na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, tako i u nekoj od naših mljekara.

Naši su učenici kvalitetni djelatnici naših respektabilnih mljekara i sirana, i kada to čujemo dobijemo dodatan poticaj za još kvalitetniji rad s učenicima. Zapravo, najsretniji bismo bili kada bi djeca proizvođača mlijeka završila našu srednju školu, dakako, kasnije to znanje i nadogradili na križevačkom učilištu.

Učenici Srednje gospodarske škole u Križevcima svladaju sve faze i procese u tehnološkom procesu proizvodnje sira

Cilj je rada svih praktikuma da učenici i studenti usvojena teoretska znanja primijene u praktičnoj nastavi, čime stječu praktična znanja i vještine na konkretnim zadacima, što će svakako znati upotrijebiti u svom budućem radu i životu. Uvijek s ponosom ističemo kako naši studenti postaju veoma kvalitetni stručnjaci, osposobljeni za postizanje konkurentnosti na tržištu rada i ulazak u društvo znanja – kaže dr. sc. Dražen Čuklić, profesor Visokog učilišta.

vguk2

Zadovoljni potrošači – građani Križevaca, svakodnevno kupuju mliječne proizvode isključivo u Mljekarskom praktikumu i pritom ne kriju ponos što se upravo u njihovom gradu proizvode ovako kvalitetni domaći mliječni proizvodi i obrazuju budući mljekarski stručnjaci
Obje ove respektabilne križevačke institucije, i Srednja gospodarska škola i Visoko gospodarsko učilište, baš kao i u prošlosti, tako i danas nalaze se na samom vrhu poljoprivrednog školstva i na tome im možemo biti zahvalni i dakako poželjeti nastavak kvalitetnog rada.
I ovim putem pozivamo one koji priželjkuju obrazovanje iz područja poljoprivrede da upravo Križevce odaberu kao mjesto svoga školovanja.

Vera Volarić, Zoran Bašić/Hrvatska mljekarska udruga