micik

Lorena Mičik, djevojka iz malog prigorskog mjesta odlazi na specijalizaciju u Škotsku

Lorena Mičik, djevojka iz malog prigorskog mjesta Črnčevca živi svoj san, a pred njom su novi životni putevi i izazovi, točnije specijalizacija u Škotskoj.  Razgovarali smo s Lorenom u Križevcima. Približila nam je svoj životni put i planove za “sutra”.

-Rodom sam iz Črnčevca. Išla sam u Osnovnu školu Sveti Petar Orehovec pa u Gimnaziju Križevci i na fakultet u Zagreb. Moj akademski dio obrazovanja će se nastaviti u Škotskoj, točnije u Glasgowu na specijalizaciji međunarodnog trgovačkog prava – rekla nam je uvodno Lorena i dodala kako će s nama podijeliti svoje planove i želje.

micik

-Tri godine sam radila u struci i nešto van struke. Fokusirana sam na trgovačko pravo s naglaskom na međunarodno, jer je tu lakše napredovati. U Glasgowu postoji dobar program i britanska diploma je priznata svugdje, a i Glasgow je bio povoljniji od Edinburgha, pa je tako pala odluka.

Završila sam pravo u Zagrebu, a specijalizacija u Glasgowu će trajati godinu dana. Sad sređujem stvari oko preseljenja i financija. U Škotskoj je prosjek primanja i životnih troškova veći nego ovdje i to je bio najveći problem oko odluke kuda poći, naravno uz Brexit. Gore moram raditi i paralelno studirati, ali to se može jer se nude poslovi na 4-6 sati ili rad vikendom. Štedim za školarinu i za život u Škotskoj.

micik

Školarinu ću pokušati pokriti kroz financiranje, a jedan dio uz pomoć moje obitelji. Život u Škotskoj moram izvući sama, kroz štednju i dodatni rad. Prvih par mjeseci će biti odricanja i dodatnim poslovima ću osigurati sve potrebno za preživjeti. Skupa je i karta,  a školarina iznosi 8000 funti i to ispada puno novaca kad se preračuna u kune – kazala je Lorena.

micik

-Britanija ima zajmove oko 5500 funti i zajmovi su specifični. Naime, zajam počinjete vraćati kad prođe godina dana ili kad počnete zarađivati više od određenog iznosa. Trebalo bi zarađivati oko 21 000 funti godišnje da počnete vraćati zajam. Brojni Europljani koriste zajmove i u Škotskoj razmišljaju na način – ako uspiješ završiti školovanje, onda ćeš se uspjeti snaći. Moj zahtjev, odnosno prijava je brzo bio riješen – istaknula je i dodala kako trenutno radi u Karlovcu u struci.

-Tvrtka se zove  Ice Eurotransport i tamo radim već dvije godine. Radila sam neko vrijeme u odvjetništvu, ali realni sektor mi je oduvijek bio bliži, jer je odgovornost veća i sve se brže odvija. Na sadašnjem poslu ima ročišta, podnesaka i ovrha, a želja mi je da radim vani. Engleski jezik mi je drag i međunarodni element u trgovačkim odnosima mi je jako zanimljiv – rekla je.

micik

-Uvijek sam bila idealist oko pomaganja mladim ljudima. Kad dolazite iz malog mjesta – nemate podršku. Odlučila sam se u veljači ove godine obratiti Koprivničko-križevačkoj županiji, Gradu Križevcima i Općini Sveti Petar Orehovec. Uputila sam pismo namjere, samo da vidim mogu li mi pomoći na bilo koji način na mojem životnom putu, odnosno u drugom dijelu školarine koja iznosi 2500 funti.

Napisala sam svoj put i planove, ali nisam dobila odgovor od nikoga. Dobila sam povratnice od svih da su poštu primili. Nisam razočarana, jer mi to nije predstavljalo važnu stvar. Uvijek imam ideju da ću se sama snaći. Po meni su mi trebali pomoći, pogotovo jer se u Svetom Petru Orehovcu rijetko događa da netko ide na specijalizaciju u Škotsku ili u zemlju koja je ovako skupa. Većinom moje kolege iz Zagreba idu u Belgiju ili SAD.

Ostavila sam kontakte, e-mail, mobitel i adresu i podsvjesno sam znala da neće biti odgovora. Kod nas postoji nedostatak komunikacije. Mogli su dati bilo kakav odgovor – da ih to ne zanima, da nema mogućnosti ili da ne postoji takav program za financiranje, ali odgovora nije bilo – kazala je Lorena Mičik, djevojka koja će sasvim sigurno uspjeti u Škotskoj, a mi smo u nastavku razgovora popričali o načinu funkcioniranja političkih stranaka u Hrvatskoj. Spomenimo da se  Lorena na djelovanje svih političkih stranaka u Hrvatskoj poprilično nasmijala.

prigorski.hr

Provjerite i ovo

krizevci 2018 malonogometni turnir33

KRIŽEVCI 2018. OŽUJSKO-KTC-ROBIN TRGOVINE: Kadeti Zeline pobjednici skupine // Pub Cubismo otkotrljao Gravitacione kotrljače

Treći dan križevačkog malonogometnog turnira bio je u znaku 2. Turnira županijskih klubova Križevci 2018 …

advent vrbovec5

ADVENT U VRBOVCU Bogata gastro-ponuda i atraktivan kulturno-zabavni sadržaj

Jučer je na svečan način otvoren Advent u Vrbovcu. Turistička zajednica Grada pripremila je niz …