IMG_9650

U Križevcima obilježen 1. Nacionalni dan edukacijskih rehabilitatora

U siječnju ove godine Hrvatski sabor donio je odluku kojom je 1. ožujka proglasio Nacionalnim danom edukacijskih rehabilitatora. Kako bi utjecali na prepoznavanje i vrednovanje uloge edukacijskih rehabilitatora te promicali prava djece i odraslih s teškoćama u razvoju, edukacijski rehabilitatori, djelatnici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci održali su predavanja na temu „Tko su edukacijski rehabilitatori?“.

Predavanja su se održala u čitaonici stručnih časopisa Gradske knjižnice Franjo Marković Križevci, a početak svečanog obilježavanja otvorila je pozdravnim govorom ravnateljica COOR-a Križevci Marija Prodan.

Sandra Belajec prisutnima je prezentirala Povijesni tijek razvoja edukacijsko-rehabilitcijske struke. Naime, početkom 20. stoljeća Tomislav Špoljar je u Varaždinu inicirao osnivanje i rad prvih pomoćnih odjeljenja za učenike s teškoćama u razvoju. Godine 1963. osnovao je Visoku defektološku školu pri Sveučilištu u zagrebu koja je u to vrijeme bila prva i jedina visokoškolska ustanova sveučilišnog studija defektologije u Hrvatskoj. Ta škola je prerasla u fakultet, a Tomislav Špoljar je postao prvi dekan današnjeg Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Tko su zapravo edukacijski rehabilitatori pojasnila je Ivana Dugina Baran, dok je o edukacijskim rehabilitatorima u lokalnoj zajednici govorila Mihaela Brkić, koja je predstavila djelatnost križevačkog COOR-a, koji zapošljava 12 edukacijskih rehabilitatora i to na poslovima stručnih suradnika, učitelja edukacijskih rehabilitatora i edukacijski rehabilitator u predškolskom odgoju. Međutim, potporu pružaju i ostali stručnjaci od logopeda, psihologa, socijalnih pedagoga, kineziterapeuta, vjeroučitelja, odgojitelja te profesora tjelesne i zdravstvene kulture.

Proglašenjem 1. ožujka kao  Nacionalnim danom edukacijskih rehabilitatora ističe se njihovo značenje i uloga kako u ustanovama u kojima djeluju, tako i u široj društvenoj zajednici, posebice jer svojim znanjem uklanjaju predrasude prema djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, zagovaraju i promiču prava djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja.

IMG_9648 IMG_9650 IMG_9651 IMG_9652 IMG_9653 IMG_9655 IMG_9656 IMG_9658

dp/prigorski.hr

Provjerite i ovo

jelka

Ukrašena jelka u križevačkoj Gradskoj upravi

Gradska uprava Grada Križevaca od danas je obogaćena velikom jelkom koju su ukrasili vijećnici Dječjeg …

received_264527780895533

ŠAH Donosimo kompletan poredak 5. Memorijala Mišel Bertusi

58 šahistica i šahista iz Hrvatske i slovenskih Brežica sudjelovalo je na 5. Memorijalu Mišela …