KRIŽEVCI – Nakon križevačkih kokoši kukmica, koje su postale i međunarodno priznate, i vino Kleščec na najboljem je putu da postane zaštitni znak prigorskog kraja. Tu starinsku sortu revitalizirao je Dragutin Kamenjak, viši predavač Vinogradarstva i vinarstva na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.
Projekt je započet 2006. godine. Prva faza projekta je uključivala invertarizaciju na jednom starom nasadu na Kalniku, a zatim umnožavanje prvih plemki koje su posađene na četiri različite lokacije: Križevci – Široko Brezje, Kalnik, Virje i Kloštar Podravski.

dragutin kamenjak (2)klescec

– Sadnja je provedena na važnijim vinogradarskim položajima na Županiji i na različitim tipovima tala. Na taj način došlo se do prvih saznanja o adaptabilnosti sorte. Novozasađeni nasadi su praćeni pune tri godine i nakon prve berbe i minivinifikacije mogla se je sorta gospodarski valorizirati. Nakon toga, napravljeno je ponovljeno umnožavanje uočenih najboljih trsova i ponovne sadnje na položaju Cerovec. U njemu je provođena masovna klonska selekcija nakon koje se 2014. ušlo u drugu fazu projekta – uvodno je rekao Dragutin Kamenjak. Napomenuo je kako je u toj fazi na 300 trsova provedena zdravstvena i nakon nje genetička analiza sorte, koja je potvrdila autohtonost sorte.

dragutin kamenjakklescec vinograd

– Na Institut für Rebenzüchtung, Hochschule Geisenheim University, proizvedeno je 537 loznih cijepova kao bazni materijal od 20 potpuno zdravih klonskih kandidata od kojih je podignut rasadnik na Učilištu – kazao je Kamenjak.
On dalje navodi kako je plan doći do broja između 1.500-2.000 trsova u rasadniku: „Tlo za završnu sadnju u 2017. je pripremljeno, a ove godine bi trebala završiti i druga faza projekta u kojemu će se u rasadniku dobiti prve plemke za proizvodnju certificiranih loznih cijepova sorte Kleščec.

klescec

Prema planu, tijekom 2017. godine će se proizvesti solidan broj certificiranih loznih cjepova spremnih za sadnju u 2018.“ Najveći financijer projekta bio je Grad Križevci, iza njega Županija, a u prvoj fazi projekta pomogla je malo i Hrvatska gospodarska komora. Dragutin Kamenjak proučava i istražuje i druge stare sorte prigorskog kraja, a sve je zapravo započelo proučavanjem starih zapisa s Učilišta od prije stotinjak godina u kojima je uočio i sortu Kleščec.

-Među tim sortama postoji još dosta njih koje su interesantne, a evo moram reći da jednu uporno tražim, to je sorta Kosovina crna, ali nažalost nju još nisam našao- istaknuo je.
Vino Kleščec redovno se pojavljuje i na izložbama i u većini slučajeva je dobro ocijenjeno. Već je nekoliko godina zaredom proglašeno za gradonačelnikovo vino, a dobro je prošlo i na međunarodnim izložbama u Mađarskoj. Valja istaknuti kako velik dio posla u rasadniku izvršavaju studenti Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, jer je on ujedno i studentsko pokušalište, u kojem nakon teoretskih znanja svojim radom usvajaju i praktična znanja. Iz rada studenata na projektu proizašli su i brojni završni i stručni radovi.

klescec vinograd klescec vinograd klescec vinograd klescec vinogradklescec vinograd klescec vinograd klescec vinograd

Ep/prigorski.hr