svjetski dan cerebralne paralize u modecu04

Križevci: Predavanjem Ivana Babeca osnovci Modeca upoznali se s problematikom cerebralne paralize

U povodu Svjetskog dana cerebralne paralize, koji se obilježava 6. listopada u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca, a u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom Križevci, predavanjem Ivana Babeca, obilježen je ovaj globalni pokret osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i organizacija koje ih podržavaju, u više od 50 zemalja svijeta.

O tome što je to cerebralna paraliza, koje su njezine vrste i kako se oboli od cerebralne paralize učenicima razredne nastave objasnila je Ksenija Šimunec, tajnica Udruge osoba s invaliditetom Križevci.

Ivan Babec, 22-godišnji student prava na Sveučilištu u Zagrebu, obolio je od cerebralne paralize, najvjerojatnije ratne 1995. godine kada je zbog selidbe u podrume njegov inkubator ostao bez dovoda kisika, međutim to nikada nije utvrđeno. Svojim primjerom Babec je učenicima htio prikazati kako osobe s cerebralnom paralizom mogu postići zapažene uspjehe u životu, a za to je potrebna ustrajnost, borba, ali i podrška najbližih i prijatelja.

Učenici su zainteresirano pratili Ivanovu životnu priču te su postavili brojna pitanja na koja je on strpljivo odgovarao. Snažna poruka koju je Ivan poslao je ta da osobe s ovim oboljenjem ne smiju biti diskriminirana te da trebaju imati jednake šanse u životu kao i zdrave osobe, a to se može postići edukacijom i senzibilizacijom.

Tako se križevačka Udruga osoba s invaliditetom već šestu godinu za redom uključila u obilježavanje Svjetskog dana
cerebralne paralize. Kao znak solidarnosti prema osobama oboljelih od cerebralne paralize učenici su bili obučeni u zelene majice, a sloga ovogodišnjeg obilježavanja je “Ja sam ovdje”.

svjetski dan cerebralne paralize u modecu01 svjetski dan cerebralne paralize u modecu02 svjetski dan cerebralne paralize u modecu03 svjetski dan cerebralne paralize u modecu04 svjetski dan cerebralne paralize u modecu05 svjetski dan cerebralne paralize u modecu06 svjetski dan cerebralne paralize u modecu07 svjetski dan cerebralne paralize u modecu08 svjetski dan cerebralne paralize u modecu09 svjetski dan cerebralne paralize u modecu10 svjetski dan cerebralne paralize u modecu11 svjetski dan cerebralne paralize u modecu12 svjetski dan cerebralne paralize u modecu13

prigorski.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

namirnice1

Zlatni dečki – Zlatnih nota: Borna Čivrag i Boris Plak od prodanih festivalskih ulaznica kupili hranu i odvezli u Caritas

Šesti festival zabavne glazbe “Zlatne note – Križevci 2017” je iza nas, a glavni festivalski …

kreativna radionica

FOTO/VIDEO Održane božićne kreativne radionice Dječjeg vrtića Križevci

Dječji vrtić Križevci u suradnji s križevačkom Turističkom zajednicom organizirao je u srijedu i četvrtak …