dan mimioza u krizevcima002

KRIŽEVCI: Klub Agata obilježio Dan mimoza // Melita Miščević: Cilj nam je potaknuti žene da češće idu na preglede

Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije, 20. siječnja organizirala je 11. Dan mimoza koji se obilježio na središnjim trgovima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu.

U Križevcima tradicionalno se Ligi pridružila Udruga žena oboljelih od raka dojke Klub “Agata Križevci”.

-Ova akcija obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka. Smrtnost raka vrata maternice zauzima osmo mjesto. Može se spriječiti kontrolom, cijepljenjem, pregledima.-rekla nam je Melita Miščević, članica Kluba te pojasnila da je mimoza odabrana kao simbol krhosti u ovoj borbi.

Melita Miščević
Melita Miščević

-Cilj nam je potaknuti žene da idu češće na preglede i da se smrtnost od ove bolesti znatno smanji. Važno je da se bolest otkrije u ranom stadiju kako bi se moglo pravovremeno reagirati i izliječiti. -objasnila je Melita Miščević te dodala kako su od simptoma najčešće dugoročne upale.

dan mimioza u krizevcima010

Akciju su na Nemčićevom trgu podržali koprivničko-križevački župan Darko Koren i predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice u Hrvatskoj je usvojen na sjednici Vlade Republike Hrvatske još 2010. godine, a njegova je provedba započela krajem 2012. godine, te će se ovom prigodom posebno motivirati žene na preventivne preglede. Simbolikom nježnog cvijeta nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

dan mimioza u krizevcima012

Zbog relativno visokog pobola, čestog početka razvoja bolesti u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg kroničnog tijeka, narušavanja kvalitete života kako bolesnica tako i njihovih obitelji, te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, edukacija o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice predstavlja jednu od prioritetnih javnozdravstvenih akcija, kako u svijetu, tako i u nas.

dan mimioza u krizevcima011 dan mimioza u krizevcima009 dan mimioza u krizevcima008 dan mimioza u krizevcima007 dan mimioza u krizevcima006 dan mimioza u krizevcima005 dan mimioza u krizevcima003 dan mimioza u krizevcima002

prigorski.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

kune

Objavljen natječaj za predlaganje programa/projekata udruga koji su od interesa za Koprivničko-križevačku županiju za 2018. godinu

Na temelju članka 32. Zakona o udrugama župan Koprivničko-križevačke županije objavvio je natječaj za predlaganje …

glagoljski misal

Križevački glagoljaši Misalu u čast – 535 od tiskanja Misala po zakonu Rimskog dvora

Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci i Križevački glagoljaši  povodom 535. godišnjice tiskanja Misala po zakonu …